videó

2018.11.01. 19:45

Szeretteikre emlékeztek a somogyiak

Már mindenszentek előtt egy nappal szinte valamennyi síron friss virágok és mécsesek sorakoztak a Keleti temetőben. A hosszú hétvégét és a jó időt kihasználva ugyanis napokon át folyamatosan érkeztek a látogatók a temetőbe. Emiatt többnyire nem volt nagy a zsúfoltság. Mindenszentek napjára megteltek a temetők emlékezőkkel.

Kovács Gábor

A szokatlanul jó időben nap közben sokan kerékpárral jöttek, mások a november ellenére rövid ujjú felsőruházatban róhatták le a kegyeletüket. Sokan többször is visszatérnek ezekben a napokban a sírkertekbe.

– Lepucolom apósom, anyósom sírját, mielőtt a feleségemmel közösen eljövünk, hogy később már rendben lássa – mondta egy szorgoskodó, középkorú férfi.

Mások több temetőt is felkeresnek az ünnepek alatt.

– Az egyik napon Kaposváron vagyunk, a másik nap a somogyszili temetőben leszünk – mondta Molnár Józsefné. – Vidéken temették el a nagyszülőket, dédszülőket.

Folyamatos volt a forgalom a temetőkhöz közeli árusoknál. A krizantémot 350-450 forintért, a mécseseket 200-600 forintért, a koszorúkat 800-1200 forintért kínálták. Esküdöztek, hogy az utolsó pillanatokban sem adják majd olcsóbban.

– Általában csupán egy-két szál virágot vesznek nálam a szebbikből, hogy azzal javítsák fel az otthonról hozott csokrokat – ismerte be az egyik eladó.

Sokan éltek ezzel a módszerrel.

– Egy öllel hoztam a kertben termett saját virágomból – mutatta Rubecz Józsefné. – Az unokám vitt ki kocsival a temetőbe. Anyósom, apósom, sógorom, sógornőm és a férjem fekszik itt. Fáj a szívem értük.

Az árak ugyan nem emelkedtek, de így sem kevés a kegyelet költsége, de a legtöbben ilyenkor nem nézik a pénzt.

– Nekünk négy sírunk van, ezért összesen 10-15 ezer forintot költünk – mondta Boncz János. – Koszorút mindig veszünk, 2-3 ezer forintért. Az árak nem lettek magasabbak, de a mécsesek betétei drágultak. Azokért ma már 300-400 forintot is elkérnek.

Kevésből is ki lehet jönni. Mindössze háromezer forintot szánt az ünnepre egy idős kaposvári asszony. Virágot és mécsest vett, gondozza a szülei sírját sőt még távolabbi ismerősökét is. Elhunyt rokonai, barátnői, sőt osztályfőnöke és osztálytársai sírhelyén is gyújt gyertyát, de még a kápolnánál is lerója kegyeletét.

Kezdetben Mindenszentek napján nem volt nagy tömeg, de parkolni már délben nehezen lehetett a Mező utcában a Keleti temetőnél és a Jutai úton a Nyugati temetőnél. Estére már a Pécsi utcában is nehezen lehetett parkolóhelyet találni. A Keleti temetőnél az elmúlt napokban sokan küzdöttek a sírokra hulló falevelekkel, de a legtöbben ezért nem voltak bosszúsak, mert azt mondták, hogy ez is hozzátartozik az elmúláshoz. Családok zarándokoltak el a szeretteik sírjához, sok gyermeket hoztak. De voltak, akik magányosan érkeztek.

 

– Nem volt egyszerű kijönnöm a temetőbe, mert már 85 éves vagyok – mondta könnyes szemmel Császár Lajosné. – Busszal érkeztem. A férjemhez jöttem, aki 66 évesen halt meg, és a lányomhoz, aki 53 évesen hunyt el. Egyedül maradtam...

Estére fényárban úsztak a temetők. A legtöbben azt vallották: emlékeznünk kell a szeretteinkre, mert így a halál sem választ el tőlük. Mintegy százezer látogatót vártak halottak napja tájékán a kaposvári temetőkbe, a Somogy Temetkezési Kft. elmúlt évekbeli tapasztalatai alapján. Délután a Mária-szobornál minden elhunyt kaposvári emlékéért gyújtott gyertyát Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Ezután a Hősök templománál Vajda Gábor plébános celebrált gyászmisét. Este a Mindszenty téren a Hősök emlékművénél tisztelgő főhajtást és gyertyagyújtást hirdettek a kaposvári hősökért és áldozatokért. Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta: apróbb viráglopásokon kívül rendbontás nélkül zajlott le az emlékezés a megye temetőiben. Mindenszentek késő délutánján voltak a legtöbben, de a következő napokban is várható, hogy rengetegen ellátogatnak majd a sírkertekbe.

A somogyi temetők üzenete

Kevesen gondolnák, hogy Somogyban ezer temető van, Kaposváron pedig tíz. A temetők, miként az emberek, éppen úgy születnek és elmúlnak. A sírkertek sorsát dokumentálja A somogyi temetők üzenete című fotókiállítás, amelyet immár a kilencedik alkalommal rendeztek meg. A Somogyi Hírlap, a Somogy Temetkezési Kft. és a Mementó Somogy Alapítvány közös fotópályázatának felhívására az idén 43 fotós küldte be a képeit. Sokan a maximálisan készíthető tíz képpel pályáztak, összesen 400 fényképet értékelt a zsűri. A díjazottakat Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte. A kiállítást Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője nyitotta meg. A képekről szakmai értékelést nyújtott Hegedüs György, a Somogyi Fotóklub vezetője.

2018-ban az első helyzett Ottó István lett, a második Tóth Gyula, a harmadik pedig Koncsek Barna. Kaposvár város különdíját Horváth Endre, a Mementó Alapítvány különdíját Benkocs Balázs érdemelte ki. A Somogyi Hírlap különdíja Adelmann István birtokába jutott. Ottó István az Ágtól a levélig című győztes képe egy urnafalnál készült. Alkotója tíz éve fotózik, csupán hobbiból. Az elmúlás váratlanságát akarta megragadni, mert hitvallása szerint a halálra nem lehet felkészülni másképp, csupán egy becsületetel teli élettel. A somogyi temetők üzenete fotókiállítás egész évben megtekinthető a kaposvári Keleti temető ravatalozójában.

Második helyezett, Tóth Gyula

 

Harmadik helyezett, Koncsek Barna

 

Városi különdíj, Horváth Endre
Mementó különdíj, Benkocs Balázs

 

Somogyi Hírlap különdíj, Adelmann István

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában