főzde

2018.11.12. 19:03

Taroltak a somogyiak a keceli pálinka- és párlatversenyen

Az öt somogyi induló összesen 42 érmemmel tért haza a keceli a Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatversenyről.

Góz Lilla

Ötödik alkalommal rendezték meg a Magyar Pálinka Hete keretében Kecelen a Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatversenyt. Összesen 62 műhely 312 mintát küldött az ez évi megméretésre, ahová a hazai pálinkakészítők mellett erdélyi, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai kereskedelmi főzdék, bérfőzetők és bejegyzett magánfőzők nevezték be párlataikat.

A somogyiak öten összesen 42 érmes minősítéssel tértek haza. Galántai János négy arannyal (Vilmoskörte, házi berkenye, Cabernet Sauvignon törköly és Irsai Olivér törköly), négy ezüsttel és egy bronzzal lett ezen a versenyen a legeredményesebb somogyi. Hagyományosan jól szerepelt a zamárdi Zimek Pálinka Manufaktúra és a kaposvári Gyenesei Pálinkárium is.

Utóbbi a Szomolyai fekete cseresznye és a körte párlatért aranyérmet, a Borbás berkenye, vadkörte, Cabernet Franc szőlő, Tokaji aszús szőlő és a Syrah törkölyből készült pálinkáiért ezüstérmet, az Irsai Olivér törköly és a termesztett bodzaért pedig bronzminősítést kapott.

A keceli találkozóra Gyenesei István első alkalommal készített párlatot Borbás berkenyéből. Kaposvár utcáit díszítik ezek a fák, ezeknek a terméséből készült a pálinka. – Csodálkoztak is a járókelők, amikor többek között Dér Tamás alpolgármesterrel együtt szüreteltünk a Kossuth Lajos utcában a termést, ám úgy tűnik, megérte a macerás előkészítés és cefrézés – jegyezte meg Gyenesei István.

A Zimek Pálinka Manufaktúra kettő arany- (málna és feketeribizli), 11 ezüst- és egy bronzérmet nyert. Pach Gábor Fenegyerek párlatait egy arany- (Pinot Noir törköly), 2–2 ezüst- és bronzéremmel jutalmazta a zsűri. A fiatal somogyi pálinkakészítő nemzedéket képviselő Szabó Krisztián 3 ezüst- és 2 bronzéremmel tért haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában