itt a hideg

2018.11.27. 11:30

Van menedék Somogyban a hajléktalanoknak

Néhány hete már valóban beköszöntött a hidegebb idő, s a hajléktalanok ellátásával foglalkozó somogyi intézmények is felkészültek a zordabb időjárásra.

Koszorus Rita [email protected]

A kaposvári Nyitott Kapu Gondozási Központ alaposan felkészült a hidegre. Nagy Bernadett Beáta intézményvezető elmondta: folyamatosan frissítik az úgynevezett vacoktérképet. – Így azokról is tudjuk, hol tartózkodnak, akik látókörünkbe kerültek, de nem látogatják rendszeresen az intézményt – mondta. – Törekszünk arra, hogy minél többen térjenek be a gondozási központba.

Az éjjeli menedékhelyen negyven férfi és kilenc nő számára tudnak ágyat biztosítani, az átmeneti szálló pedig tíz férőhelyes. S még 25-30 ember elhelyezését tudják megoldani műbor bevonatos matracokon.

A teajárat egy éve megszűnt, de az utcai gondozószolgálat egész évben terepen van. – Sokan már komfort nélküli albérletben élnek, de bejárnak a központba – mondta Nagy Bernadett Beáta. – Mások a lakott területektől távolabb kialakított vackaikban élnek. Őket az utcai gondozószolgálat rendszeresen felkeresi. Megtudtuk, a módosított szabálysértési törvény hatályba lépésével nőtt intézményünk kihasználtsága. A körülmények további javítása férőhelybővítést tesz indokolttá.

A siófoki Gondozási Központ-Hajléktalanszállón is felkészültek a hideg időre. Itt kevesebben vannak, mint egy éve – tudtuk meg Csák Tivadarné szociális munkatárstól. Sokan alkalmi munkát vállalnak nyaralóknál, ahol szállást is kapnak. Hozzátette: az idén körülbelül egyharmadával kevesebb a betérő, mint tavaly. Az éjjeli melegedőn negyvenöten, szükség esetén hatvanan és a nappali melegedőn húszan férnek el.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint október 15-től november 19-ig bezárólag országosan 259 esetben adtak helyszíni figyelmeztetést életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt, kilenc szabálysértési előkészítő eljárás indult ebből egy Somogy megyében történt.

Új autóval dolgoznak

A teajárat ugyan megszűnt, de télen és nyáron is dolgozik az utcai gondozószolgálat. Az idén már egy új mintegy ötmillió forint értékű autóval. A járművet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, valamint Kaposvár polgármesterének támogatásával sikerült megvásárolni. Nagy Bernadett Beáta megjegyezte: ez üzembiztosabbá teszi a gondozószolgálat működését.

Az éjjeli menedékhelyen férőhelybővítésre pályáztak, amellyel megnyugtató módon oldódna meg a városban élő és együttműködő hajléktalanok elhelyezése és ellátása. S mivel növekszik a látókörükbe kerülő női rászorulók száma, ezért egyúttal a női éjjeli menedékhely férőhely bővítését is tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában