galéria

2019.01.01. 15:52

Füles és Pihe-Puha trappolt a leggyorsabban a szilveszteri futamon

Nyúlversennyel zárták Somogysárdon 2018-at is. A hagyományos szilveszteri nyúltrappot már huszonhatodik alkalommal szervezték meg. Az ifjúsági és felnőtt futamra összesen ötvenkilencen neveztek.

Marosi Gábor

Nyúlfuttatás Somogysárdon

Százakat csalt ki az enyhe idő a somogysárdi focipályára szilveszter délelőtt. A település már 26. alkalommal adott otthont az év végi nyúlhajtó versenynek. Az érdeklődők ezúttal is több tucat fürge nyulat és vicces jelmezekbe öltözött hajtókat láthattak a két futamon, de forralt bort és sajtos-tejfölös lángost is kóstolhattak.

– Minden évben itt vagyunk – mondta Sipos Ádám. – Talán egyszer hagytam ki a nyúltrappot, mert dolgoznom kellett. Szeretünk kijönni a barátaimmal, ilyenkor a fél falu eljön és szurkol a hajtóknak. Jókat eszünk, iszunk és ráhangolódunk az éjszakai mulatságra – tette hozzá a somogysárdi fiatal.

 

Az első futam pontban tíz órakor rajtolt el, az ifjúsági mezőnyben 36 fiatal és nyula mérte össze tudását. A leggyorsabban Horváth Nóra és Füles nevű nyula ért célba, a páros első alkalommal indult el a versenyen. A nagybajomi kislány kérdésünkre elmondta: a taktikája nagyon egyszerű volt, csak a nyúl orra elé tetté a sárgarépát, az pedig berohant a célba. A felnőtt kategóriába 23-an neveztek, sokan visszatérői voltak a szilveszteri nyúltrappnak. Bek József is minden évben elindul a viadalon, a várdai férfi szerencsésnek mondhatja magát, hiszen mindig a dobogón végez. Nem volt ez másképp 2018-ban sem, hiszen Pihe-Puha nevű nyula ismét mindenkit maga mögé utasított, így újabb győzelemmel gazdagodott a család.

– Év közben is eddzük a nyulat – fogalmazott Bek József. – Nem csak a ketrecben tölti a napjait, hanem ki szoktuk engedni az udvarra, hadd fusson. Van, hogy fél napig is el van odakint, aztán, ha megunja, akkor odaáll a kapuba és visszakéretőzik a helyére. Pihe-Puha már egy öreg nyúl, és ha jól emlékszem ez volt a negyedik versenye. Tavaly az unokám lett vele első, azelőtt én, most pedig újra velem aratott sikert. A kölykei is indultak az ifjúsági futamon, ott a második és a harmadik helyet szerezték meg. A nyuszi nagyon szereti a lucernát, a kukoricát, a búzát, a száraz kenyeret, az almát, de a répát és a krumpli héját is megeszi – nyilatkozta lapunknak Bek József.

– A hetvenes és nyolcvanas években a lóverseny volt híres Somogysárdon – hangsúlyozta Fentős Zoltán, a település polgármestere. – Ennek azonban vége lett és felváltotta a nyúltrapp. Egy kocsmai beszélgetésből indult el az egész verseny, az első futamon öten, hatan indultak. Emlékeszem rá, hogy hatalmas hó volt 26 éve és a versenyzőknek el kellett lapátolni a pályán azt a sávot, ahol futott a nyúl – fogalmazott Fentős Zoltán.

Világhírű a somogysárdi nyúltrapp

A nyúltrappra a megye több településéről, az ország más részeiről, de még külföldről is érkeztek versenyzők. Fentős Zoltán, Somogysárd polgármestere elmondta: azért ilyen népszerű a viadal, mert nem agyonszervezett kényszerrendezvény, hanem a jókedv „szülte” és ehhez is próbáljuk tartani magukat. A versenyzőkre egyébként szigorú szabályok vonatkoztak, a nyulakat semmilyen kényszerítő eszközzel nem bánthatták, aki vétett ez ellen, azt kizárták a futamról. A polgármester hozzátette: a településen egyre kevesebben foglalkoznak nyulakkal, az egyik legnagyobb tenyésztő pedig az idén halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában