fotók

2019.03.17. 16:50

Zimányi András a hétfokos vízben úszta át a Balatont

Valamivel több, mint fél óra alatt úszott át Szántódról Tihanyba vasárnap Zimányi András. Az 1200 méteres távot nagyjából hét fokos vízben tette meg a férfi, aki 5 hónapon át készült a megmérettetésre.

Kolumbán Tünde

Nem mindennapi teljesítmény részesei lehettek vasárnap azok, akik figyelemmel kísérték, ahogy egy 54 éves férfi a szántódi rév mellett besétál a 7-8 fokos vízbe. – Megnyitjuk a nyarat – mondta Zimányi András mielőtt elmerült a hideg habokban. Bő fél órával később mosolyogva ért partot Tihanyban, annak ellenére, hogy félúton az erős szél és az arcába csapó hullámok miatt úgy érezte, fuldoklik.

A budapesti taxis, tavaly hosszában már átúszta a Balatont, idén pedig arra készült, hogy márciusban a klasszikus Balaton-átúszás Révfülöp és Balatonboglár közötti távját teljesíti. Az 5,2 kilométerre azonban a jelenlegi vízhőfok mellett veszélyes lett volna vállalkozni. A Balaton 7-8 fokos vize még „ujjmércével” is jóval több, mint friss, így az 1200 méteres úszás is kiemelkedő teljesítménynek számít, amit persze komoly felkészülés előzött meg.

 

– Novemberben kezdetem hideg zuhannyal, december elejétől pedig rendszeresen úsztam nyílt vízen – magyarázta Zimányi András, akin a start előtt az izgalomnak nyoma sem volt felfedezhető. A két part között nagyjából félúton mégis krízis helyzetbe került. – Nem számítottam rá, hogy lesz ilyen. Lökte a szél az arcomba a hullámokat, ami miatt néha nem kaptam rendesen levegőt. Akkor volt némi drukk bennem, hogy a vízimentők nehogy beugorjanak értem a vízbe. Végül stílust váltottam, bal helyett jobb oldalon vettem levegőt – nyilatkozta András az úszás után.

A férfire egy mentőhevedert helyeztek, és persze végig ott volt mellette a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) a Rupert mentőhajóval. Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke úgy fogalmazott: András úgy ment mint a kiskacsák, folyamatosan tempósan haladt. – Nagyon tisztelem és becsülöm ezt a teljesítményt, de másnak nem ajánlom. Egy hétköznapi ember 5-10 perc et bír ki ilyen körülmények között a vízben, a szervezet ekkor már szélsőséges állapotba kerülhet – magyarázta Bagyó Sándor.

Hogy mennyi energiát vett ki Zimányi Andrásból a hét fokos vízben megtett 1200 méter, jól mutatja, hogy az úszás után nem a következő táv, sokkal inkább egy fél disznó elfogyasztása járt a fejében.

A civilben taxisként dolgozó budapesti férfi a vasárnapi, balatoni teljesítményével nemcsak a mozgás fontosságára, de a hideg víz, jótékony terápiás hatására is szerette volna felhívni a figyelmet. Azt mondta: a hideg víz kiváló egészségmegőrző, a sportolókat pedig a legjobb formába hozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában