fotók

2019.04.21. 16:00

Több mint egy évtizede patkolja a tojásokat somogyvári műhelyében

Tizenkét éve patkolja a tojásokat Hanzel Csanád, s ezzel a somogyvári férfi édesapja nyomdokaiba lépett. Műhelyében különleges húsvéti alkotásokat készít.

Góz Lilla

Hanzel Csanád édesapja nagy mestere volt a tojáspatkolásának, országszerte ismerték, s még a Vatikánban is kiállították munkáit. Halálát követően két éven a műhelyét csak a látogatók mutatták meg, de munkát nem végzett benne senki, aztán egyszer, miután a fia helyreállított egy tojást, kedvet kapott a folytatáshoz.

– Egy autó vízpumpájának motorját alakítottam át, ennek segítségével fúrom fel a mintákat a héjra, amiket előtte szabad kézzel rajzolok ólomlemezekre – mondta el a somogyvári tojáspatkoló, aki korábban fafaragással foglalkozott. Az ólomlemezeket az orvosi fecskendővel kifújt tojásra apró gombostű szegekkel rögzíti. Műhelyében immár mint egy évtizede készít különleges húsvéti alkotásokat.

– Nincs két egyforma közöttük. A garázsban kialakított műhelyében a vitrinekben számos alkotását megcsodálhatja az érdeklődő. Van köztük címeres, napraforgós, tulipános mintázatú is.– Patkoltam már strucc-, emu-, és libatojást is. A héjazata miatt a tyúk- és a kacsa tojás a legjobb alapanyag, mivel szép fehér, s jól mutatnak rajta a minták – jegyezte meg Hanzel Csanád. A legnehezebb művelet az összeállítás, ez kellő türelem, higgadtság, odafigyelés nélkül nem megy.

– Nem rejtem véka alá az alkotás titkát, szívesen mesélek róla mit és hogyan készítek el. Számomra a patkolás egy olyan tevékenység, mikor teljesen ki tudok kapcsolni, megszűnik a körülöttem lévő világ, nagy örömmel alkotok – tette hozzá Hanzel Csanád. Legutóbb egy galambtojást patkolt, amelyre patkók, kovács üllő, szerszámok kerültek fel.

A közelmúltban nyílt kiállítása a helyi iskola könyvtárában.

– Nagy örömömre szolgált, hogy bemutathattam a somogyváriaknak mivel foglalkozom szabadidőmben – mondta el a tojáspatkoló. Megjegyezte: nem a haszonszerzés motiválja, hanem a kikapcsolódás, ami révén különleges alkotásait gyarapítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában