szárazság és áradás

2019.05.18. 09:00

Öntöznek, felveszik a harcot az időjárással

Több mint negyedmilliárd forintból korszerű öntöző berendezést valósítottak meg Somodorban. A Pongrácz család pályázati segítséggel létrehozott beruházása révén 122 hektárnyi terület tud öntözni. Így nem lesznek kiszolgáltatottak a hektikus időjárásnak.

Góz Lilla



– Tipikus családi gazdaság vagyunk nagyszüleinktől átruházott földeken gazdálkodunk – kezdte köszöntőjét Pongrácz István. A somodori gazdálkodó hozzátette: öt éve határozták el, hogy egy öntöző rendszert építenek ki földjeiken.

– Korábban kukorica vetőmagot állítottunk elő, majd 2014-ben közölték velünk, hogy a jövőben csak öntözött körülmények között helyezik ki a termesztést. Akkor kezdtem el gondolkozni a rendszer kiépítésén, ami négy évünkbe tellett – mondta el Pongrácz István. 122 hektárnyi szántóföldi területet tudnak öntözni a most megvalósult beruházások révén. Egy 4,5 hektáros mesterséges tavat is kialakítottak, ami víztározóként szolgál.

– Egy világító torony ez a beruházás, példa lehet a magyar családi gazdaságoknak – mondta el köszöntőjében Feldman Zsolt. A mezőgazdaságért felelő államtitkár hozzátette: nagyon komoly lépéseket tettek a magyar mezőgazdaság szereplői, hogy versenyképesek legyenek.

– 2010–ben az Európai Unió régi tagállamaihoz képest a magyar mezőgazdaság termelékenysége 36 százaléka volt. Ez 2018–ra 49 százalékra emelkedett – jegyezte meg az államtitkár. Feldman Zsolt megemlítette: tavaly 350 milliárdnyi mezőgazdasági beruházás valósult meg hazánkban. Megjegyezte: a munkaerőhiány okozta kihívások kulcsa lehetnek a fejlesztések, a bővülő gazdaságok.

 

– Minél magasabb jövedelmet tud egy gazdálkodó elérni, annál jobban tudja megfizetni munkavállalóit – tette hozzá az államtitkár. Feldman Zsolt elmondta: a vidékfejlesztési program kiemelt szerepet szánt, ötven milliárdos forrást biztosít az öntözőrendszerek kiépítésére.

– Egyedi, komplex, egyéni és jövőbe mutató – így jellemezte az átadott öntöző rendszert Szabó Levente. A Kite Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a berendezés digitalizált, akár egy telefonról irányítható, felügyelhető, továbbá napelemek táplálják az energiaellátó rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában