Kullancs

2019.05.14. 11:30

Új kullancsfajt hozhattak az aranysakálok

Eddig nem sejtett, új veszélyt jelenthetnek a Somogy megyében is elszaporodott aranysakálok.

Koszorus Rita

A Magyar Kullancsszövetséghez több somogyi és tolnai minta érkezett toportyánról. – Aranysakált elejtő vadászok át is nézik a tetemeket – mondta lapunknak Kapiller Zoltán, elnök. – Egy újfajta kullancsot küldtek nekem, amely eddig nem volt megtalálható az országban. Az ixodes vulpinus, vagyis a rókakullancs alfaja.

Hozzátette: akkor lehet egy új faj migrálását dokumentálni, ha az összes fejlődési alakot, illetve az életciklusát feltárják, valamint az ember, köz- és állategészségügyi vonatozásait ismerik. Ez jelenleg is folyamatban van, ám Kapiller Zoltán megjegyezte: ennek kiderítése véleménye szerint nem egy egyesület feladata lenne.

– Ez egy újabb probléma – mondta a szakember. – Erre oda kell figyelni, mert nem tudhatjuk milyen más károkat okozhatnak az aranysakálok, a már ismert vadgazdálkodási és ökológiai katasztrófán kívül.

Lanszki József, a Kaposvári Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora kérdésünkre elmondta a nagy távolságra elmozduló fajok könnyebben viszik a parazitákat, betegségeket,

– Tervezzük a vadászható és védett ragadozó emlősök betegség terjesztésének és az őket más fajok (kutya, macska) felől ért hatások kutatását – mondta Lanszki József. – Ez egy alul kutatott terület, ilyen célzott kutatás eddig nem volt.

Az aranysakál, vagy nádi farkas az elmúlt években aggasztó mértékben elszaporodott megyénkben. A nimródok gyakorlatilag szélmalom harcot vívnak a nagyvad állományra szerintük kártékony ragadozóval szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában