Ennyi az annyi

2019.07.17. 14:00

Az utolsó harmadban van a somogyi átlagnyugdíj

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kiadványából megrajzolható az ország nyugdíjtérképe. Innen kiderült, hogy egy-egy megyében mennyi az átlagos öregségi nyugdíj. Somogy, bár az utolsó harmadban található, de nincs a legrosszabb helyzetben a megyék között.

Kovács Gábor

A legnagyobb átlagos juttatást a fővárosi nyugdíjasok kapták tavaly, havonta 154 ezer forintot, míg a legkevesebbet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők, 115,6 ezer forintot. Ezt tartalmazza a KSH Magyarország, 2018 című összefoglaló kiadvány, amely most jelent meg. Megyei lebontásban, régiós összehasonlításban ismertették a tavalyi átlagos nyugdíjakat, melyek mutatnak átfedést a nettó bérek alakulásával. Vagyis azokban az országrészekben, ahol magasabb az átlagfizetés, magasabbnak bizonyult az átlagos nyugdíj is.

A legmagasabb nyugdíjak területi rangsorában Budapest mögött a második Fejér megye 134,2 ezer forinttal, mögötte a dobogó harmadik fokán Pest megye 134 ezerrel. A lista végén, közvetlenül a szabolcsiak előtt a Bács-Kiskun megyében élő idősek következnek, havi 115,9 ezer forinttal, és a harmadik legkisebb nyugdíj Békés megyében van: 116,2 ezer forint. Somogyban tavaly 120,2 ezer forint volt az átlagnyugdíj.

A béremelések hatására érezhetően nyílt az olló a fizetések és a nyugdíjak között. A legkisebb különbség Észak-Magyarországon volt, ahol a nyugdíjak az átlagos nettó bér 72,5 százalékát tették ki. A dél-dunántúli nyugdíjasok ellátása a nettó bér 69,4 százaléka volt tavaly, ez 6,06 százalékponttal alacsonyabb hányadot jelent a 2017-es évhez viszonyítva.

– Nem ért meglepetés bennünket – értékelte az új adatokat Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezetei Somogy Megyei Szövetségének elnöke. – Sajnos évek óta nem javult Somogy helyzete ezen a téren. Kiszámoltuk, hogy tízezer forint a lemaradásunk, ugyanis ennyi a különbség a somogyi és az országos átlagnyugdíj mértéke között. Rontja a helyzetet, hogy felmérésünk szerint a megyénkben a nyugdíjasok 70 százaléka nem éri el a megyei átlag szintjét.

A hasonló átlag alatti nyugdíjak tekintetében a nyugdíjasok életszínvonala csökkenhet, hiába inflációkövető a mai nyugdíjrendszer, figyelmeztetett Stikel János, aki szerint a nyugdíjasok jó része úgy véli, hogy a gazdasági növekedés elbírna egy nyugdíjemelést is a bérek folyamatos emelkedése mellett.

Nyugdíj a számok tükrében

Magyarországon 2018. januárjában 2,6 millióan, több, mint minden negyedik ember részesült nyugdíjban és egyéb ellátásban. 2017-ben a nyugdíjra és egyéb ellátásokra fordított kiadások 3 598,5 milliárd forintot tettek ki, ami a GDP 9,4%-ának felelt meg. Ebből az adatból látszik, miért nehéz a nyugellátások rendszeres emelésének rendszerét megváltoztatni: egyetlen százalékpontnyi emelés is 36 milliárd forintos többletkiadást generál. A Nyugdíjbiztosítási Alapból nyugellátásra 3 147,3 milliárd forintot fordítottak, aminek 88 százalékát 2 775,5 milliárd forintot öregségi nyugdíj tette ki, 12 százalékát hozzátartozói nyugellátásokra (özvegyi és szülői nyugdíjak, árvaellátás) költötték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában