eltűnő állomány

2019.07.27. 15:30

Eltűnt a fecskék lakhelye Marcaliban, de nem emberi kéz verte le

Több fecskefészek is leesett a marcali autóbusz-állomás teraszáról az elmúlt hetekben. A hírt az egyik közösségi oldalon is megosztották, miközben többen felháborodott kommenteket fűztek a hírhez, mondván emberi kéz verte le a fészkeket. A leírtakkal ellentétben azonban maguktól estek le.

Marosi Gábor

A közelmúltban mintegy negyven fecskefészek díszítette a marcali autóbusz-állomás peronjának falait, mára azonban már héttel kevesebb nyújt menedéket a madaraknak. Sokan azt hitték, hogy valaki leverte a fészkeket, ezért rendőrségi feljelentést is tettek az ügyben. A Marcali Rendőrkapitányság azonban megszüntette az eljárást, mivel nem találtak bűncselekményre utaló nyomokat. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán megkeresésünkre elmondta: a fészkek vélhetően azért estek le, mert az épület leázott.

A közösségi oldalon azonban nem alaptalan a felháborodás, hiszen többször fordult már elő olyan, hogy felújítás miatt, vagy heccből leverték a fecskék lakhelyét. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője elmondta: nem szabad bántani sem a fecskéket, sem a fészküket, hiszen a természetvédelmi törvény védi a madarakat. Ráadásul, ha lakott a fészek és vannak benne fiókák, akkor az elkövető megsérti az állatvédelmi törvényt is, azzal, hogy fejlett gerinces élőlények tömeges kínhalálát okozza. Orbán Zoltán szerint van, akit a fecske ürüléke zavar, ezért folyamodik ahhoz, hogy megszabadul a fészektől, de erre is van megoldás. A madarak lakhelye alá ugyanis fel lehet szerelni, fából, fémből vagy műanyagból egy lapot és akkor az ürülék nem potyog szerteszét.

– Van azonban, amikor le lehet szedni a fészkeket – fogalmazott Orbán Zoltán. – Például épületfelújításánál és bontásnál november elseje és március 31-e között van erre lehetőség. A megyei kormányhivatalok környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályainál lehet engedélyt kérni ehhez és általában ezt meg is kapja mindenki. Az eltávolítás után azonban olyan megoldásokat kell alkalmazni, hogy tavasszal a madarak ne tudjanak visszatérni az épülethez, erre több praktikát is kitalálták már – mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán hozzátette: a fecskék nagyon hűek a területükhöz, ezért ha azt tapasztalják, hogy valahol „útban vannak”, akkor a következő évben nem repülnek már vissza oda.

Kétmillió fecske hiányzik

Kilenc évvel ezelőtt, 2010-ben a fecske volt az Év madara Magyarországon. Nem véletlenül, hiszen addigra derült ki, hogy az állomány több mint hatvan százaléka eltűnt hazánkból. Orbán Zoltán szerint: manapság valamivel jobb a helyzet, de még mindig kevés a fecske. – Körülbelül kétmillió hiányzik hazánkból – mondta a szakember. – Ebbe beletartoznak a kikelt fiókák is úgyhogy augusztusban nagyjából ennyivel kevesebb repked az országban. Pedig jó lenne, ha több madár lenne, a fecske ugyanis nagyon hasznos állat. Egy madár csak addig, amíg Magyarországon tartózkodik, egy kilónyi rovart eszik meg. Ez azt jelenti, hogy mintegy kétmillió rovar itt marad a „nyakunkon” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában