kullancscsípés

2019.08.14. 09:00

A Balatonnál hét nap alatt 17 ember fertőződött meg Lyme-kórral

Megugrott a Lyme-kórt terjesztő kullancsok száma: az ÁNTSZ nyár közepi jelentése szerint az országban egyetlen hét alatt 89 beteget találtak. A Balaton környékén hét nap alatt 17 ember fertőződött meg Lyme-kórral. 

Kovács Gábor

A kaposvári Borsos András negyven éve túravezető a Zselicben, a kedvenc helye a gálosfai Csepegőkő, és Visnyeszéplak. Neki is meggyűlt már a baja az erdei élősködőkkel, de azt tapasztalta, hogy az utóbbi években a Zselicben mintha kevesebb kullanccsal találkozhatnánk. Ennek szerinte a szélsőséges nyári időjárás lehet az oka, a nagy felhőszakadások és a hőhullámok váltakozása.

– Fontos, hogy az erdei séta után mindenki tartson alapos önvizsgálatot – tanácsolta Borsos András. – Ha kullancsot találunk, használjunk gyógyszertárban beszerezhető csipeszt, vagy forduljunk orvoshoz, hogy szakszerűen szedje ki. Vigyázva, óvatosan kell eljárni, nehogy benne maradjon a rovar feje a bőrben.

Sok kullancsriasztó szer kapható az üzletekben, de a túravezető szerint ezek csak ideig óráig hatásosak. A túrázók zárt öltözékben elérhetik, hogy ne férjenek hozzájuk könnyen a vérszívók, de a nyári hőségben ez kellemetlen viselet.

Már nemcsak az erdőben, hanem a kertben és a strandon is leshetnek ránk kullancsok. Egyetlen hét alatt Somogyban három Lyme-kóros beteget regisztráltak júliusban.

Megkérdeztük a Somogy Megyei Kormányhivatalt, hogyan alakult a kullancsok terjesztette fertőzések száma a térségünkben. A válaszukban kitértek arra, hogy az ország dél-nyugati részén elterjedtek a kullancsencephalitis vírussal fertőzött kullancsok, ez érinti megyénket is. Az esetek harmadában bekövetkeznek a magas lázzal, fejfájással, tarkómerevséggel, aluszékonysággal, bénulással járható tünetek. Ilyenkor a beteg kórházi kezelésre szorul. Ezeket a tüneteket az agyvelő-, agyhártya – vagy a gerincvelő-gyulladás okozza. Évente 40-80 ilyen eset van Magyarországon. 2017-ben 16 eset volt. Az agyvelőgyulladás csak tünetileg kezelhető, de hatásosan megelőzhető védőoltással. A kormányhivatal arra figyelmeztet, hogy évente 900-1800 Lyme-kóros eset van Magyarországon. 2017-ben 1480-at jegyzetek fel. Egy baktérium okozza, ami vadon élő állatokról kerül a kullancsba.

Új, veszedelmes kullancsfajt találtak hazánkban

Eddig hazánkban ismeretlen, afrikai eredetű kullancsfaj egy példányát találták meg a Margit-szigeten, és ez a parazita akár a veszélyes, vérzéses krími-kongói lázat is terjesztheti az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának beszámolója szerint. Ennek alapján könnyen előfordulhat, hogy a jövőben új betegségeket terjeszthetnek a kullancsok. Viszont a zselici túravezető megfigyelését visszaigazolni látszik a Kullancsbetegségek Ambulanciája: szerintük a klímaváltozás hazánkban visszaszoríthatja, és akár el is tünetheti a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást terjesztő, hagyományos kullancsokat. Ez csak addig jó hír, amíg újabb fertőzést terjesztők nem lépnek a helyükbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában