augusztus 20

2019.08.20. 14:33

Ezer esztendő felhalmozott kincsét védjük a jövendőnek: az államalapításra emlékeztek megyeszerte

Harmincnál több emberöltő magyarjaira és a külföldön élő honfitársainkra is gondolunk az államalapítás és az új kenyér ünnepén – hangzott el a kaposvári székesegyháznál tartott megemlékezésen.

Kovács Gábor

Hímzett terítővel letakart vekniket hoztak a mosolygós, fiatal néptáncos lányok a Kossuth-térre. Varga László megyéspüspök áldotta meg az új kenyeret, – benne az emberek munkáját is –, és hozzátette: nemcsak kérjük, de köszönjük is a mindennapi eledelt a gondviselőnek. Szita Károly, Kaposvár polgármestere szegte meg az első cipót, majd az új kenyeret a lányok szétosztották a nézőközönség között.

 

Ha a jelenről döntesz, kémleld a múltat és a jövőt – Szita Károly az ünnepi beszédében ezekkel a szavakkal utalt Szent Istvánra, aki ezer esztendőre, és még tovább biztosította a magyarok helyét az európai forgatagban. Ilyenkor az államalapításra emlékezve megmutatkozik, hogy nemzetközösségünk tagja minden magyar, azok is, akiket máshová vetett a jó vagy a balsors.

– Ezer esztendő felhalmozott kincsét nem adjuk senkinek, elszántsággal és szorgalommal védjük az eljövendő magyarok Kárpát-medencei örökségét – jelentette ki Szita Károly. Hozzátette: különös kegyelem, hogy a mostani nemzedék gazdagíthatja a Kaposvár, miután a kormánnyal szövetségben mintegy 190 milliárd forintot költhetnek városfejlesztésre. A falakat azonban lélekkel kell megtartani, mert csak így épülhet város és nemzet.

A katonai tiszteletadással, zászlófelvonással kezdődő ünnepet a Déryné Vándorszíntársulat és a Somogy Táncegyüttes műsora, és a Somogy Zenekar muzsikája tette teljessé. A résztvevők a Szent István-kútnál koszorúztak. Szita Károly polgármester és Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke közösen rótta le a kegyeletét, majd a megyei kormányhivatal, a Kaposvári Egyetem és a Kaposvári Szakképzési Centrum, valamint a honvédség és a rendőség vezetői mellett pártok és civil szervezetek képviselői is elhelyezték a megemlékezés virágait.

 

Megyeszerte ünnepelték augusztus 20-át

Tíz ágyúlövés dörrent tíz évszázad, vagyis ezer esztendő tiszteletére Csurgón, ahol a Szentlélek Templomban és a Történelmi Parkban rendeztek megemlékezést. A szentmise és Füstös János polgármester ünnepi beszéde után a hagyományőrzésé volt a főszerep. Felvonultak az iharosi Szent László Lovagrend és a kaposvári Fekete Hollók Rendje középkori harcosai. A somogysimonyi Lóki György tartott solymászbemutatót, majd a Drávagyöngye Ifjúsági Egyesület néptáncosai ropták a színpadon. Az ünnepet tűzijáték és fényfestés koronázta meg. Balatonszárszón a hosszú hétvége minden napjára jutott program a fogathajtó versenytől az alkotók napján át az operett előadásig. A zenepavilonnál Dorogi Sándor polgármester mondott ünnepi köszöntőt. Fonyódon Szent István Napokat rendeztek koncertekkel, néptánc-fellépéssel. A Szent István utcai kápolnától menettánc indult a kikötői színpadig, ahol zenés műsorok szórakoztatták az érdeklődőket, akik Hidvégi József polgármester köszöntőjét is meghallgathatták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában