véges erőforrások

2019.11.18. 14:00

Öntözzünk a tetőről, fűtsünk a földhőből

A 21. század kihívásai a bolygónk leginkább véges erőforrásainak konfliktusairól szólnak majd, ugyanakkor ezen erőforrások igénybevétele előbb-utóbb visszafordíthatatlan és jóvátehetetlen eseménysorokat eredményezhet. Erről tartott előadást Wagner Ernő, a Somogy Megyei Mérnöki Kamara elnöke.

Kovács Gábor

A Föld vízkészletei végesek – mondta Wagner Ernő, aki egy fiatal gépészmérnökkel, Nyáry-Windeisen Fannival közösen tartott előadást az energiatudatosságról a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett konferencián Barcson.

– Ha rátekintünk a vészesen csökkenő Aral-tó légi fotóira, akkor mindenki számára világossá válhat, hogy milyen jövő vár a civilizációra, ha nem avatkozunk be – tette hozzá Wagner Ernő. – A környezetvédelmi célokat egyszerű úton elérhető takarékossággal lehet megközelíteni: az el nem fogyasztott árammal, vízzel, gázzal, műanyaggal. A technikai fejlődés ma már tálcán kínálja a lehetőségeket, amelyek hatékonysága közgazdasági beavatkozásokkal is fokozható.

A vízfogyasztás komoly csökkentését lehet elérni különféle módszerekkel. Ilyen az esővíz felhasználása a háztartásban WC-öblítésre, vagy csekély mértékű kezelést követően akár mosásra, mosogatógépi mosogatásra. Egy átlagos családi ház tetején akár 100 köbméter víz is összegyűlhet egy évben, ez pedig egy négy fős háztartás éves fogyasztásának a kétharmada is lehet. Egy esővíz-hasznosító rendszer költsége a kiépítettségtől függően 300 ezer és egymillió forint közötti összegre tehető, s bár a megtérülési ideje hosszabb idő jelenértéken, de ez megtévesztő lehet, mert a víz ára a jövőben növekedhet.

Ilyen és ehhez hasonló módszerek ma már egyre szélesebb körben elérhetők és beépíthetők a hétköznapjainkba, hívta fel rá a figyelmet a megyei mérnöki kamara elnöke. Szerinte fontos szempont, hogy az energiatakarékosságot szem előtt kell tartani már az épületek tervezésénél, hiszen egy helytelenül megválasztott tájolás, nem megfelelő méretezés, vagy technológia alkalmazása a használatban többletkiadásokkal és energiaveszteséggel járhat. Itt kap fontos szerepet az építőipar, mely ma már olyan innovatív technológiákat és anyagokat kínál számunkra, melyek lehetővé teszik, hogy olyan épületeket alakítsunk ki, melyek használata a környezetterhelést csökkentsék anélkül, hogy igényeinkből engedni kellene.

Napelemes tetőcserepet dobtak piacra

Ha csupán egy fokkal lejjebb tekerjük a fűtést, akkor egy fűtési szezonban jelentősen csökkenthető a fogyasztás. A 22 Celsius-fok és a 23 Celsius-fok közötti különbséget kiszámolva Nyáry-Windeisen Fanni szerint 26 ezer forintot spórolhatunk. Az energiatakarékosságra fogható technika folyamatosan fejlődik, ezért ma már a napkollektor elavultnak tűnhet, mert ennél már sokkal hatékonyabb napelemes rendszerek készülnek. Figyelemre méltó kezdeményezés a napelemes tetőcserép, amely magyar találmány. A jövő fűtése a hőszivattyús fűtés lehet. Még mindig sok vizet pazarol egy átlagos család: az elfogyasztott vízből 5 százalékot viszünk be a szervezetünkbe, 25–30 százalék tisztálkodásra kell, a többi mosásra, öntözésre, takarításra megy, amire elég lenne az esővíz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában