alapanyag - végtermék

2019.11.04. 20:00

Séfek randiztak termelőkkel a kardosfai Gasztrotalin

Negyedik alkalommal hozták össze a somogyi vendéglátósokat és őstermelőket. Kardosfán mutatták be színes termékpalettájukat a somogyi termelők a séfeknek. A szarvasgombáról, hazánk kiaknázatlan kincséről is tanácskoztak.

Góz Lilla

Mustban eltett sütőtök, fahéjas feketeszeder lekvár és szarvasos-mangalicás kolbász. Csak néhány finomság, amelyet standjukon kínáltak somogyi őstermelők. Negyedik alkalommal szervezett Gasztrotalit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi szervezete a kardosfai hotel udvarán felállított sátorban. Fülöp-Sági Judit mangalicákat tenyészt férjével Somogysárdon. A Fiatal gazda program segítségével indultak el, jelenleg 34 szőke mangalicát hizlalnak, különböző húskészítményeket gyártanak.

 

– Szarvas-mangalica szalámit, szalonnát és zsírt hoztam kóstolni, a helyszín nem ismeretlen ugyanis egy ideje beszállítói vagyunk a kardosfai hotelnek – mondta el Fülöp-Sági Judit. Szerinte közvetlen a fogyasztóknak könnyebb értékesíteni, mint egy étterembe bekerülni. Csaknem húsz éve foglalkozik sajtkészítéssel Balla Csaba. A felsőmocsoládi őstermelő különböző ízesítésű tehénsajtjai mellett parenyicát hozott a találkozóra. Szerinte nagy szükség van az ilyen találkozókra, mert még gyerekcipőben jár a helyi ízek felfedezése a hazai vendéglátásban.

– Az étterem, akivel kapcsolatunk van hetente kér 1-2 kilót, pedig többet is tudnánk hozni – jegyezte meg az őstermelő.

– Remélem, hogy a jövőben itthon is, ahogy az osztrákoknál egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a helyi termékek – mondta el Szikra Gabriella, A konyhám tulajdonosa. Megjegyezte: vendégei elfogadják azt, ha a különleges ételekből nem tud nagyobb mennyiséget garantálni.

– Örülnek, ha azt a pár adagot meg tudják kóstolni, a termelőknek nem éri meg nagyobb mennyiséget előállítani, mert ahhoz sok fejlesztést kell véghez vinniük, ez nem egy nagyüzem, de pont ettől jó – tette hozzá Szikra Gabriella.

– Az alapanyag minősége elengedhetetlen kelléke a magyar gasztronómiának – vélte Németh Krisztián, a Hotel Kardosfa főszakácsa, aki évek óta tucatnyi somogyi őstermelővel tart kapcsolatot. Túrót, tejfölt, sajtot, saláta alapanyagokat, lekvárokat, füstölt húsárut, fürj tojást és mézet rendel rendszeresen a helyi termelőktől.

– Ezek a termékek természeti adottságokra épülnek, nem mondhatom a gombásomnak, hogy holnap hozzon 50 emberre kucsmagombát, mert annak meg van a szezonja, nincsenek nagy mennyiségek, meg kell találni az egyensúlyt – jegyezte meg a főszakács.

 

Kiaknázatlan kincs az erdő mélyén

A Gasztrotalin szarvasgomba workshopon is részt vehettek az érdeklődők. Vrancsik Tibor tavaly óta gyűjt szarvasgombát kutyájával.

– Szigorúak a szabályok, ezzel óvják az erdőt, a környezetet, csak az gyűjthet, akinek kutyájával együtt meg van a speciális vizsgája, gyűjtési engedély az erődgazdálkodótól, valamint a vadásztársaságokkal kell egyeztetni és gyűjtési naplót kell vezetni – tette hozzá a szarvasgombász. Megjegyezte: a szarvasgombát kevés séf használja, holott hazánkban éves szinten 20-40 tonnát gyűjtenek, de 99 százaléka külföldre kerül. Kiemelte: hét szarvasgombafaj gyűjthető Magyarországon, a legértékesebb isztriai szarvasgombának pedig nagyon kedvezőek a körülmények Somogy megye déli területein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában