művészet

2020.01.02. 09:00

Flexszel és hegesztővel születnek a fémszobrai

Nem könnyű apró részleteket kialakítani akkora szobrokon, melyek zöme elfér akár az ember tenyerében is. Akad azonban, aki még az acélt is képes így megmunkálni. A batéi Kovács Róbert hat éve foglalkozik ezzel a tevékenységgel komolyabban.

Gyeszát Zsolt

– Gyerekkorom óta kedvelem az acélt anyagként, ezért is lettem lakatos – mondta el lapunknak Kovács Róbert. A Roberto Fabbro művésznéven alkotó férfi kezdetben csak kisebb figurákat készített, majd egy volt kollégájának a születésnapjára alkotott egy olyan apró szobrot, ami többeknek nagyon tetszett. Ez adott számára motivációt a későbbiekhez. Fontosnak tartja, hogy a szobrok minden egyes elemét saját maga készítse el. Olyan hulladékvasak felhasználásával dolgozik, melyek lakatosüzemben maradnak meg, s másra már nem lehetne hasznosítani azokat. Alkotásai flex és CO-hegesztő segítségével készülnek. Egy egyszerűbb szobor 10-12 óra alatt megszületik a kezei alatt, de készített már olyat is, amihez 40 munkaóra kellett. Az elkészült darabokat fémtisztán hagyja, hiszen úgy véli, éppen ez mutatja meg igazán, miből és milyen technikával születtek. Félévente azonban egy olajos védőréteggel kezeli le őket, hogy megakadályozza a rozsdásodást.

– Amikor felveszek egy darab vasat, már a kész szobrot látom magam előtt – jegyezte meg az acélszobrász. Olykor csak a fantáziájára hagyatkozik, máskor egy kép alapján dolgozik, sokszor pedig élethelyzetek inspirálnak egy-egy alkotást. Az olvasó lányt formázó szobrocskát például saját lánya ihlette. De szívesen megörökít különböző mesterségeket is. Akad például olyan kis szobor, ami favágáshoz szükséges szerszámokat mutat be, egy másik alkotás disznóvágást ábrázol. Ám megformált már ökrös szekeret, spártai harcost, szánhúzó kutyákat és vadakat is készített acélból. Közel nyolcvan alkotása van már, melyek többségét szívesen megmutatná másoknak is. Néhányszor volt már erre lehetősége. A batéi önkormányzatnál egy kisebb állandó tárlatot is kiállított szobraiból.

Többek között Kovács Róbert nevéhez fűződik a batéi Kötődés kapuja is. A három részes kovácsolt kapu középső elemén Baté címere, bal oldali részén az élet fája motívum, jobb oldalán egy szív látható. Az önkormányzat gravírozott lakatot készíttet a friss házasoknak és az újszülötteknek, melyek a kapu megfelelő részére kerülnek fel. De a településhez más módon kötődők, esetleg elszármazottak is feltehetnek egy-egy lakatot az alkotásra. A tavaly felállított kapu fémmunkáit Kovács Róbert végezte, a famunkák pedig vitéz Varga Károly nevéhez fűződnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában