fotók

2020.01.16. 11:09

Hegyeket mozgatna, hogy visszakaphassa a gyámolt kislányát

Gyámolt keresztlányát szeretné visszakapni egy kaposvári asszony. Óvári Józsefnétől decemberben vették el kilenc éves „lányát” és adták át a szülői felügyeleti jogot a 70 éves édesapjának, akinek a házasságon kívüli kapcsolatából született a gyerek.

Marosi Gábor

Sírás közepette mutatta a kislány fényképét és rajzokkal illusztrált, szívhez szóló leveleit Óvári Józsefné. A kaposvári asszonyhoz 2015. március 12-én került a kislány, erről hivatalos irata is van. A gyereket édesanyja bízta rá, mivel folyamatosan romlott az egészségi állapota, ezért a gondozását már nem tudta vállalni, 2015. április elsején el is hunyt. Óvári Józsefné mindent megadott a kislánynak, amire szüksége volt, úgy nevelte, mintha a sajátja volna, ezt a gyermek orvosa, volt óvónői, tanárai is megerősítették.

A kislány édesanyjának jelentős megtakarítása és egy lakása is volt Kaposváron, ezeket a kilenc éves gyermek örökölte. A pénz gyámhatósági fenntartásos takarékbetétbe került. Óvári Józsefné ebből a pénzből fedezte a gyermeket érintő jelentősebb kiadásokat, például az iskolakezdést vagy az örökölt lakásának a rezsijét, amelyet természetesen mindig gyámhatósági engedéllyel, számlákkal igazoltan tett. Ezt teljesen szabályosan csinálta az asszony, véli Horváth Andrea, a nő képviseletét ellátó ügyvéd, aki szerint a probléma nyáron kezdődött. – Évekig meghosszabbították a családba fogadást, mindig rendben találtak mindent.

Tavaly augusztusban azonban ügyintézőváltás történt és sok minden megváltozott. Ügyfelem elmondása szerint érezhető volt, hogy a gyámügyes ügyintéző elkezdett egyebek mellett a kislány vagyonával is foglalkozni, amibe bevonta a vér szerinti apát is, pedig erre véleményem szerint nem lett volna lehetősége, hiszen az apának szünetelt a szülői felügyeleti joga. Az ügyintéző behívatta az édesapát, aki ezután egészen váratlanul előterjesztett egy kapcsolattartás bővítése iránti kérelmet. Úgy nyilatkozott az édesapa, hogy szívesen nevelné a gyereket, de nem szeretné kiragadni abból a környezetből, amiben él. Ezt egyébként írásban is rögzítették. A gyermek átadása rendkívül furcsa módon történt. Reggel ugyanis még a gyám vitte iskolába a kislányt, délután pedig megjelent az apa egy üres bőrönddel és magával vitte a gyereket – mondta az ügy részleteiről Horváth Andrea.

– A gyám értetlenül áll a dolgok előtt – folytatta az ügyvéd. – Az édesapa ugyanis korábban tagadta, hogy a kilenc éves kislány az ő gyermeke lenne, sőt, le is mondott róla, amikor a kislány édesanyja meghalt. Ez a helyzet egyáltalán nem jó a gyermeknek, nagyon sokat sír és szeretne visszamenni a gyámjához. Az eljárás megindításától kezdődően orvosi papírokkal alátámasztott testi tüneteket produkál; mellkasi fájdalma és kényszeres mozgása van. Az ügyben a Somogy Megyei Kormányhivatal dönt majd. Ha ez Óvári Józsefnének nem felel meg, akkor pert indítunk vagy kérelmezzük a gyermek harmadik személynél történő elhelyezését. A cél az, hogy ezt az állapotot megszüntessék, vizsgálják ki szakértőkkel az ügyet, és az alapján döntsék el, hol éljen tovább a kislány – tette hozzá Horváth Andrea.

A gyermek érdeke a legfontosabb

Az esettel kapcsolatban megkerestük az édesapát, de teljesen elzárkózott a nyilatkozattól. A megyei kormányhivatal lapunknak megküldött válaszában úgy fogalmazott: a Somogy Megyei Kormányhivatal a hatályos jogszabályok mellett, kiemelten a gyermekek jogait szem előtt tartva jár el. Ugyanakkor hozzátették: a hivatal álláspontja szerint súlyosan sérti a kiskorúak személyiségi jogait, ha az eljárás során bármilyen információ nyilvánosságra kerül, ezért a gyermekek személyiségi jogainak védelmében az ügyben információt nem közölhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában