Segítség

2020.07.08. 14:00

Meleg ebéddel könnyíti a rászoruló családok életét az önkormányzat

A nyári szünet alatt sem maradnak melegétel nélkül a rászoruló gyerekek. A legtöbb önkormányzat június közepétől biztosítja a napi egyszeri étkezést, de van olyan település, ahol a járványhelyzet alatt is adtak ebédet.

Marosi Gábor

A megyeszékhelyen az idén 90-en jelezték, hogy a nyári szünetben is szeretnének melegételhez jutni. A rászoruló családok Kaposváron négy helyszínen; a Madár Utcai Tagóvodában, a Tar Csatár Központi Óvodában, a Szociális Gondozási Központban és a Szigetvár Utcai Idősek Klubjában vehetik át az ebédet.

A Madár Utcai Tagóvodánál minden nap fél tizenkettő és fél egy között adják ki a meleg- ételt, összesen huszonegyet. Az intézménybe egyszerre csak egy ember mehet be, a többieknek az udvaron kell várakozniuk. Ottjártunkkor hosszú percek teltek el, mire a konyhai dolgozó az első éthordót telepakolta. A környéken élő családok nem siettek az ebéddel, az első „éhes száj”, egy kerékpárral érkező kisfiú, nem sokkal tizenkettő óra előtt érkezett meg, hogy átvegye az aznapi porciót.

A Szociális Gondozási Központnál nagyobb szerencsénk volt, mire odaértünk az ételosztásra, már egy kisebb sor alakult ki. Herceg Margit is arra várt, hogy megkapja a napi adagot. Egyedül neveli négy gyermekét, ezért minden évben kénytelen igénybe venni a nyári étkeztetést. Számításai szerint havonta több tízezer forintot is spórol azzal, hogy gyermekei ingyen kapnak ebédhez. Körmendiné Tóth Veronika is örül a lehetőségnek. Az asszony elmondta: így nem kell főznie minden nap, gyermekei pedig a szünidő alatt is meleg és változatos ételhez jutnak.

Csurgón is több család veszi igénybe a nyári gyermekétkeztetés. Füstös János, polgármester kiemelte: azok a családok igénylik a szolgáltatást, akik nehezebb körülmények között élnek. Az idén harminckettő gyerek kap melegételt. Füstös János hozzátette: a járvány idején is támogatták a családokat és biztosították, hogy minden gyermek ebédhez jusson.

Odafigyelnek a rászoruló gyerekekre

Pályázati pénzből és saját forrásból oldja meg a szünidei gyermekétkeztetést a marcali önkormányzat. Sütő László polgármester elmondta: mivel a város óvodái nyitva vannak és több tábort is szerveztek a településen, így körülbelül 300 fiatalnak biztosítanak egyszeri melegételt. Az elmúlt évekhez képest az idén sokkal többen vették igénybe a nyári étkezést.

Nyitrai István, Bőszénfa polgármestere kiemelte: a településen élő 80 gyermekből, 14 él halmozottan hátrányos körülmények között. Számukra biztosítják a melegételt. Az ebédet egy kaposvári étterem főzi, a családok pedig a bőszénfai önkormányzatnál vehetik át a napi adagot. Évről évre kevesebben igénylik a nyári gyermekétkeztetést Bőszénfán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában