környezetvédelem

2020.08.03. 20:00

Lecsapnának a nótorikus szemetelőkre

Felveszik a harcot az illegális hulladéklerakókkal szemben Kaposváron. Több köztéri kamera figyeli a köztereket a jövőben. Országosan elindul hamarosan a Tisztítsuk meg az országot! Elnevezésű kampány, amely részeként egy applikációt is kifejlesztettek, amelyen bejelentést tehetnek a lakosok.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Több kamera figyeli a köztereket a jövőben és napi rendszerességgel figyelik Kaposváron a közterület-felügyelők azokat a területeket, ahol korábban illegálisan tettek le szemetet. Munkájukat nagyban segíti a lakosság is. – Az éjjel-nappal hívható ügyeleti telefonszámon bejelentik a városlakók, hogy hol láttak illegális hulladékot – mondta el Kis Szabolcs, a Kaposvári Közterület Felügyelet vezetője.

Hozzátette: a bejelentést követően megnézik a területet és helyszíni bírságot szabnak ki, ha ott találják az illegális hulladéklerakót. – Nem könnyű a tettenérés, de volt olyan esetünk, mikor a kamera rögzítette a szemetelőt, vagy amikor a szemétben hagyott információk elvezettek az illegális lerakóhoz – jegyezte meg Kis Szabolcs.

A júniusi közgyűlésen Szita Károly polgármester jelezte, hogy a jövőben meglepetés érheti a szemetelőket, ugyanis a város kamerákat helyeztetett ki több közterületre is. Az önkormányzat célja nem a büntetés, hanem az, hogy a hulladékot az arra létrehozott létesítményekben helyezzék el és ártalmatlanítsák.

Csillag Gábor a közgyűlésen tájékoztatta a képviselőket arról, hogy eddig öt személlyel szemben összesen 220 ezer forint értékben szabtak ki közigazgatási bírságot.

A kaposvári közterületeken elhelyezett hulladék miatt 16 alkalommal tettek szabálysértési feljelentést, a Kaposvári Rendőrkapitányság négy esetben nem tudta felderíteni az elkövető kilétét.

Hat ügyben az elkövető pénzbírságot kapott, mindegyik esetben százezer forint összegben. A többi hat esetben az eljárás még folyamatban van. Góz Lilla

Hulladékradar

Tisztítsuk meg az országot! elnevezéssel ősszel program indul az illegálisan lerakott hulladék felszámolásáért. A kormány az év elején elfogadta a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek részeként úgynevezett Hulladékradar applikációt is kifejlesztettek. Ez az ingyenesen letölthető alkalmazás lehetővé teszi, hogy az emberek bejelentsék, ha valahol illegális hulladékot találnak és aztán a hatóságok el tudják távolítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában