ügyelet

2020.08.06. 09:00

Nem marad magára a fogfájós somogyi beteg

Hat megyében nincs tb-szerződött fogászati ügyelet, a listán Somogyot is megtaláljuk. A betegellátás ettől még zökkenőmentes.

Kovács Gábor

Hat olyan megye is van a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási listájában, ahol egyáltalán nincs tb-szerződött fogászati ügyelet: Somogyon kívül Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Tolna, és Veszprém megyében. Ám a Magyar Orvosi Kamara szerint más megyékben sem lehet sokkal könnyebb a helyzet, mert a társadalombiztosítás által fizetett finanszírozás kevés, így a települési önkormányzatokra hárul az ügyelet fenntartásának terhe.

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke azt mondta, az ügyeletet az alapellátás részeként az önkormányzatoknak kellene megszervezniük, de erre szűkös a keret: 1400 forintos óradíjból kellene fizetni a fogászati anyagot, az orvos és az asszisztencia bérét, a takarítást és még a rezsit is. Ezért az önkormányzatoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

Csökkenti a költségeket, ha a hétvégén és az ünnepnapokon csupán néhány órás ügyeletet szerveznek, bár a törvény folyamatos ügyeleti ellátásról szól. A fogorvosi közösségi portálok bejegyzései szerint a megyei jogú városokban az önkormányzatok bruttó 2300 és 8000 forint közötti óradíjat kénytelenek fizetni az ügyeletért az egyes fogászati vállalkozásoknak. Így becslések szerint évente összesen 50-60 millió forintból gazdálkodják ki a fogászati ügyeletet.

Összefogtak az önkormányzatokkal

Csak akkor finanszírozza a társadalombiztosítás a fogászati ügyeletet, ha magas ügyeleti óraszámot produkálnak, de erre kevés a jelentkező, tudtuk meg Herczeg Olga kaposvári fogszakorvostól, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fogorvosi Tagozatának országos alelnökétől. Ezért Kaposváron is az önkormányzat tartja fenn a fogorvosi ügyeletet, hasonlóan oldják meg ezt a nagyobb települések.

– A város megoldotta saját erőből – mondta Nemes Tibor fogszakorvos, aki a kaposvári, Ezredév utcai ügyeletet szervezi. – Kaposvár megkereste a környékbeli önkormányzatokat, ők is részt vállaltak a fenntartás terhéből, így az ott élők is ellátást kapnak, bár vannak önkormányzatok, melyekkel még nem sikerült megegyezni. – Mi ellátunk minden beteget, aki idejön – mondta Nemes Tibor.

Egy hétvégén húsz beteget is ellátnak

A kaposvári fogorvosi ügyelet megoldotta a hétvége gondját, és ez a szolgáltatás jó kihasználtsággal működik, hiszen egy hétvégén húsz beteg is megfordul itt. Azonban a hétköznapokban, illetve a hétvégén is hosszabb rendelési időt várna elő a NEAK ahhoz, hogy finanszírozzák a fogászati ügyeleti ellátást, ezt pedig sok megyében nem sikerült megoldani, mondta a helyzetről Nemes Tibor. Nap közben azonban a helyi, szintén a társadalombiztosítás által finanszírozott fogorvosi rendelők működnek, és ellátják az akut panasszal érkező betegeket, függetlenül attól, hogy a körzetükbe tartoznak-e. Ezen kívül magánfogorvosokhoz is lehet fordulni. Ha ezt nap közben nem sikerül elintézni, csak éjszaka, akkor bizony elhanyagolt esetről lehet szó, tartja a fogorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában