irodalom óra

2020.09.13. 20:00

A kötelező olvasmányok helyett inkább a fantasy világába utaznának az iskolások

Másfél évtized alatt több mint tíz százalékkal nőtt azok száma, akik könyvet vesznek a kezükbe és olvasnak. Ez derül ki a Magyar Olvasástársaság tavaly év végi felmérésből. Gombos Péter, a szervezet alelnöke az olvasás világnapja kapcsán beszélt erről lapunknak. Szerinte ez mindenképpen pozitív, az viszont szomorú, hogy a sokat olvasó gyerekek aránya lényegesen kevesebb.

Marosi Gábor

Fotó: LANG ROBERT

A Magyar Olvasástársaság adatai szerint azoknak a 3 és 18 év közötti fiataloknak, akik saját bevallásuk szerint folyamatosan az interneten lógnak, több mint hatvan százaléka soha nem vesz könyvet a kezébe. Gombos Péter úgy véli, hogy a digitális kultúra erősen „dolgozik” az olvasás ellen. A felmérés az idős emberek olvasási szokásait is vizsgálta. Ebből kiderült, hogy akik egyáltalán nem olvasnak, ők magas óraszámban néznek tévét.

– A fiatalok műfaji érdeklődése nagyon megváltozott – fogalmazott Gombos Péter. – Fantasy-t, sci-fit és képregényt nagy arányban olvas az ifjúság. Húsz-harminc évvel ezelőtt gyakorlatilag ezt alig lehetett mérni, most pedig legnépszerűbb műfajok közé lehet sorolni ezeket. Elgondolkodtató, hogy ezek a műfajok miért nem jelennek meg az iskolában.

– Nagyon szétválik a könyvkultúra – folytatta. – Van az iskolai irodalom és az olvasott irodalom. Nemrég mesélte egy szülő, hogy a gyermeke nagyon szeret olvasni, de soha nem azt, amit az iskolában kap, hanem teljesen más könyveket. Korábban felmértük a középiskolások körében, hogy mit gondolnak az irodalomról. Azt a választ kaptuk; hogy az irodalom egy régi, nehezen olvasható, unalmas dolog.

Ez abból következik, hogy a többség nem találkozik az órákon számára élményszerű műfajjal és könyvvel, hanem csak olyannal, amit nem könnyű olvasni. Azt gondolom, hogy a legjobb sci-fiket és fantasyket be kellene vinni az órákra. Külföldön erre számtalan példa van – hangsúlyozta a Magyar Olvasástársaság kaposvári alelnöke.

Betűvető: cseppet sem mindegy, hogy milyen könyvet fognak kézbe

Gombos Péter szerint rendkívül fontos, hogy olvassanak a fiatalok, ugyanakkor az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen olvasnivalót vesznek a kezükbe. – Vannak, akik úgy gondolják, hogy érdemes bármilyen, akár értéktelen könyvet is a gyerekek kezébe adni, mert azt tartják a legfontosabbnak, hogy betűt lássanak a felnövekvő generációk – fogalmazott. – Én azonban nem osztom ezt a nézetet. Úgy gondolom, hogy a fiatalokat gyenge minőségű könyvekkel nem érdemes olvasóvá nevelni.

Az persze egy másik kérdés, hogy irodalomórán joggal kerülhetnek elő, sokszor közepes művek, mert azokról néha jobban lehet beszélgetni, viszont egy szint alá én már nem mennék le. Aminek nincsen irodalmi értéke, hiteltelen, gagyi az gyenge könyv – tette hozzá a Gombos Péter, aki egyetemi oktató is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában