üzemi étlap

2020.09.29. 11:30

Hiába a menzareform, ha fánkfalás lesz vacsorára

Az óvodás és iskolás korú gyermekek étkeztetésével kapcsolatos vélemények nagyon régóta megosztják a szülői közösségeket. De a fiatal korosztályban egyre nagyobb mértékben találkozhatunk táplálkozással összefüggésbe hozható megbetegedésekkel. Kulcskérdés, mit eszik a gyermekünk napközben, Somogyban is több ezer diák eszik nap mint nap az iskolai menzán.

Barkóczy László

Egyre fontosabbá válik a szülők számára, hogy gyermekük egészségesen étkezzen. Ha ez valamilyen okból mégsem sikerülne, az első gondolatunk, hogy a menzai koszt lehet a felelős az elhízásért, a magas koleszterinért, vagy éppen a cukorbetegségért. A szakértők egyetértenek abban, hogy a hatályos 37/2014-es EMMI rendelet részletes utasításokat ad a konyhák számára, mit és hogyan főzhetnek. Abban sincs vita köztük, hogy a gyerekek hiányzó étkezési kultúrája, szociális háttere, vagy éppen a szülők pénztárcája ugyanúgy rizikófaktor lehet, mint mondjuk az, hogy az iskolák sokszor kevés időt biztosítanak az ebéd elfogyasztására.

Vagyis, ha a diák nem ül le enni, mert nincs ideje, vagy éppen otthon ezt nem tanulta meg, az éppen olyan káros lehet, mint a reggel kapott, többszörösen feldolgozott, hozzáadott cukrot bőséggel tartalmazó élelmiszerek (pl.: töltelékes péksütemények). Mert hiába a szeretet, a gondoskodás és a gyors megoldás jelei, egyenes úton vezethetek elhízáshoz, vagy akár a cukorbetegséghez.

– A gyerekek nem is annyira az édes ételeket keresik a menzánkon – mondta el kérdésünkre Pánger Tímea, a Somogyjád közétkeztetését végző Somogyjádi Sportcsarnok Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Sokkal inkább olyan ételeket szeretnének tőlünk is kapni, amit otthon már megszoktak és megszerettek. Folyamatosan figyeljük, mi ízlik a gyerekeknek, és a szabályozás betartásával igyekszünk azt megtartani a menüben. Például a tökfőzelékért nincsen különösebb rajongás, ezért ritkábban főzzük, főképp, ha szezonja van, így is biztosítva a változatosságot, valamint az idényjellegű alapanyagok felhasználását. Mi hagyományosan minden tanévet úgy kezdünk, hogy bolognai ragut csinálunk a gyerekeknek, hisz ez évek óta abszolút kedvenc, és ezzel a menüvel várjuk vissza őket.

A közétkeztetés rendjéről szóló rendelet meghatározza az ételek gyakoriságán túl azok összetételét. Mennyi szénhidrátot, zsírt, cukrot tartalmazhatnak, de azt is, mennyi egészséges elemet kell a gyerekeknek felkínálni. A kötelmek ellenére azért marad lehetőség bőven a kreativitásra is.

– Mi apró lépésekben vezetünk be, tesztelünk új ételeket – folytatta Pánger Tímea. – A jövő héten mustáros zöldséges sertésragut készítünk a gyerekeknek tarhonyával, így csempészve be több zöldséget az ételbe. Bízunk benne, hogy ízleni fog mindenkinek. Ha így lesz, megtartjuk az ételt, ha nem, akkor kitalálunk valami mást helyette.

Ahogy az ügyvezető elmondta, nem a gyerekek határozzák meg a menüket, de figyelembe veszik, mit szeretnek jobban, és ha a szabályozásba belefér, elkészítik, amit kérnek. Nap mint nap 270 gyereknek készítik el az ebédjét, így nem könnyű minden igényt figyelembe venni. Még úgy sem, hogy diétás menüsorokat nem készítenek. A napokban jelezték például a fiatalok a konyhán, hogy ha lehet, tojáslevest szeretnének enni, amit örömmel teljesítenek, mert így a tojás más formában is szerepelhet az étlapon, nem csak a kevésbé kedvelt főtt tojásként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában