videó

2020.10.03. 09:00

Elvarázsol a gamási erdő csodája

Újabb filmes sikert tudhat magáénak a gamási természetfilmes, Budavári Roland Barnabás. A több nemzetközi szakmai díjjal is elismert 20 éves fiatalember Róka Mese című rövidfilmje a komlói Hét Domb Fesztivál legjobbjai közé került.

Andricz Gabriella

Az alig háromperces természetfilm, amellyel Roland a versenyre nevezett: a tavaszi erdő ezernyi csodáját és egy rókakotorékot mutat be, amelyből előbújnak az új jövevények és kíváncsi tekintettel fedezik fel az ébredő természet ezer arcát. A párperces történet nem egyszerű dokumentálása egy helyzetnek, annál sokkal több. Rengeteg érzés feszül a filmben, remények és félelmek, és mindehhez jó ízléssel választott zenei aláfestés is párosul. Roland elárulta, hogy már egészen kicsi kora óta az a célja, hogy a természet apró csodáira felhívja az emberek figyelmét.

– Édesanyámmal rengeteget jártunk a gamási erdőkbe gombászni, ami mindig hatalmas élmény volt számomra. A természetfilmeket is tátott szájjal néztem már háromévesen. Így magától értetődő volt, hogy az erdészeti-vadászati szakmát válasszam – mondta el Roland, aki Szőcsénypusztán vadgazda technikusként végzett, és már az iskolai évek alatt is rengeteget fotózott és filmezett. Az átütő sikert a 2019-es Komlói Hét Domb filmfesztivál hozta meg számára. Itt ugyanis azonkívül, hogy a zsűrizett legjobb alkotások közé került filmje, még a kategóriájában az első helyezést is sikerült elhoznia. Roland elárulta, hogy egy párperces filmen is akár több évig kell, hogy dolgozzon, hogy az a legtökéletesebb legyen.

Reviczky Gábor lesz a narrátora a filmjeinek. – Az idei évben is nagy reményekkel várom a Komlói Hét Domb Filmfesztivál díjátadóját, rengeteg visszajelzés alapján nagyon jól sikerült, szeretik az emberek és ez számomra nagy öröm és megtiszteltetés. A fesztivált idén október 5–11. között tartják meg online formában. A fesztivál ideje alatt levetítik a zsűri által kiválasztott műveket, melyeket bárki ingyenesen, online megtekintheti.

Hajnal az erdőn

Először a családtagoknak és a közeli barátoknak mutatja meg a kész filmet, meghallgatja a véleményüket. – A legfontosabb a minőségi munka, és hogy minden pillanatban le tudja kötni a nézőt a film – magyarázta. – Több téma is foglalkoztat egyszerre, legutóbb a szarvasbőgés jelenetén dolgoztam. Hajnalokat, estéket töltöttem az erdőben, de a vaddisznóhajtást is szeretném bemutatni.

Szarvasbőgés hozta az első sikert

A fiatal gamási természetfilmes az első filmjeit tizenkét évesen készítette, és már ekkor megérezte a siker ízét.

Első filmes elismerését 14 éves korában kapta a Fishing And Hunting Filmpályázatán, ahol 6. helyezést ért el.

Ezután egyre jobban beleásta magát a filmes szakma rejtelmeibe, ám mindenféle szakmai tanulmányok nélkül, saját útját keresve. – Az első nemzetközi díjamat a Szarvasbőgés a Dunántúl erdeiben című filmemmel a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon értem el. Ezt követően az Ahogy Én Vadászom című alkotásom kapott különdíjat Máté Bence természetfotós és Pusztaszer önkormányzata jóvoltából.

Budavári Roland Barnabás az elmúlt 8 évben a fesztiválos sikereken kívül televíziós csatornáknak is dolgozott, operatőrként és vágóként is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában