füredi szőlősgazdák

2020.12.28. 20:00

Áldás a borra: a mise minden résztvevőjével koccintottak

A borszentelést karácsony másnapján, a szombati mise végén tartották a kaposfüredi templomban. A Füredi Szőlősgazdák és Földművelők Egyesületének 17 gazdája hozott bort. Pisztora Ferenc plébános szentelte meg a borokat.

Harsányi Miklós

Kurucz János, a füredi szőlősgazdák egyesületének elnöke azt mondta: a rendezvényt 2010-ben tartották meg először, s azóta hagyománnyá vált. Bár a boráldást hagyományosan december 27-én, János-napkor tartják, ám ez gyakran hétköznapra esik, ezért döntöttek karácsony másnapja mellett. Ünnepnap ugyanis mindenki ráér. A szőlősgazdák szombaton három-három üveg bort hoztak, ezek között olaszrizling, chardonnay, rizlingszilváni, kékfrankos és cabernet franc is volt. A gazdák a borszentelés után felbontottak egy-egy üveg bort, s áttöltötték egy nagyobb borosedénybe, majd a mise valamennyi résztvevőjét megkínálták egy pohár itallal, hogy az áldás rájuk is szálljon.

 

– A második üveg szentelt bort a szőlősgazdák otthon, családjukkal fogyasztják el – tudtuk meg. – S a harmadikat beletöltik a hordókba azért, hogy az áldás a többi borukra is átszálljon.

Huszonöt éves már az egyesület

130 tagot számlál jelenleg a Füredi Szőlősgazdák és Földművelők Egyesülete. A szervezet 2020-ban ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. A karácsonyi program a jubileumi rendezvénysorozat része volt – tudtuk meg Kurucz Jánostól, az egyesület elnökétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában