nyitott szívvel

2020.12.13. 19:49

Csillagtestvérek éjszakája online: rendhagyó módon emlékeztek

Rendhagyó módon, a világhálón keresztül emlékeztek elhunyt gyermekeikre a kaposvári családok.

Marosi Gábor

Erdei-Vigh Éva, a Csillagtestvérek éjszakája megemlékezés szervezője megkeresésünkre elmondta; a gyülekezési korlátozás, illetve a nyolc órakor kezdődő kijárási tilalom miatt volt arra szükség, hogy digitális térbe vigyék át a megemlékezést. Kiemelte, egy esetleges megbetegedéssel vagy a vírus továbbadásával nem szeretnék siettetni a találkozást gyermekeikkel.

A tavalyi megemlékezéshez hasonló idén nem jöhetett létre.

– A Facebookon hoztunk létre egy eseményt Rendhagyó csillagtestvérek éjszakája 2020 néven – mondta a szervező. – Ehhez bárki csatlakozhatott, 19 órától megtalálhatta a megemlékezés programját, amelyben a Csiky Gergely Színház két művésze Török Sára és Fándly Csaba mellett lelkipásztorok, valamint Lackfi János is szerepelt. A kortárs író maga is érintett, hiszen két gyermekét veszítette el, a videóban pedig a róluk szóló művét mondta el. A családok is bekapcsolódhattak otthonról. Arra kértem mindenkit, hogy gyújtsanak gyertyát este hét órakor és úgy emlékezzenek meg elhunyt gyermekeikről.

A csillagtestvérek éjszakáját Kaposváron először 2008-ban szervezték. Erdei-Vigh Éva kérdésünkre válaszolva elmondta; férjével ők is érintettek, hiszen abban az évben veszítették el 17 hónapos fiukat. – Megpróbáltuk túlélni a saját tragédiánkat – hangsúlyozta. – Fontosnak éreztük, hogy egy ilyen megemlékezéssel, másoknak is segíthessünk. A kezdetekkor még kevesen vettek részt ezen, hiszen egy gyermek halála kényes téma, ezért sok család nem beszél róla. A gyász egy munkafolyamat, nem szabad sodródni benne. Többen mondják ilyenkor az érintetteknek, hogy majd az idő meggyógyítja, de valójában az idő múlásától nem lesz könnyebb. Az ember megpróbál együtt élni azzal, hogy nem tudja megérinteni a gyermekét, viszont a szeretetünk jelen idő, örökre megmarad – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában