kikötő-ügy

2021.02.24. 18:57

Nem szűnik meg a strand, sőt ingyenes lesz!

A balatonföldvári kikötőfejlesztéssel kapcsolatban tartott szerdán sajtótájékoztatót Potocskáné Kőrösi Anita, országgyűlési képviselő és Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke a Nyugati Strandnál.

Sonline

Balatonföldvár, 2018. június 1. Kárpátaljáról érkezett gyerekek a balatonföldvári Riviéra Hotel strandján 2018. június 1-jén. A Duna Aszfalt 19 millió forinttal segíti a Kárpátaljai Szövetség hadiárváknak és művészeti iskolás gyerekeknek, összesen 250 diák 12. alkalommal szervezett rehabilitációs és alkotótáborát. MTI Fotó: Varga György

A Balaton végkiárusítása van folyamatban, fogalmazott Potocskáné Kőrösi Anita szerdai sajtótájékoztatóján, Balatonföldváron. Úgy fogalmazott ezen a strandon a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vagyona van, ingatlanok és bérbe adandó vitorláskikötők. – És vannak strandok, amelyeket ugyan nem adnak el, de állami milliárdokból fejlesztenek ott luxuskikötőket – mondta. Utalva a balatonföldvári kikötőfejlesztésre, amely kapcsán a politikus kiemelte: a Nyugati Strandon 175 hajót befogadó kikötőt alakítanak ki, amely miatt szerinte, a jövőben nem fogják tudni ugyanúgy elérni a turisták a partot, mint eddig.

Potocskáné Kőrösi Anita a beruházóról is beszélt, úgy vélekedett: mivel egy viszonylag fiatal cégről van szó, s a politikus előzetesen tájékozódott is róla, szinte biztos benne, hogy még sosem végzett kikötőépítést. Ezért kérdéssel fog fordulni Rogán Antalhoz, hogy lehetséges az, hogy egy ilyen társaság végezzen egy ilyen fejlesztést.

Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy rendeletek szabályozzák a strandok létesítését, amely szerint kikötő 100 méteres közelében nem lehet fürdésre használni a Balatont. – Ez azt jelenti, ha megépül a két mólószár, itt fürdeni biztosan nem lehet – mondta. – Az a kérdés, hogy 175 hajótulajdonos vagy 40 ezer ember érdeke érvényesüljön, erről illene megkérdezni a lakosságot, hiszen mégiscsak a mi bőrünkről, jövőnkről van szó. Mi nagyon szeretnénk, ha ez a strand megmaradna, mert hozzátartozik Balatonföldvár életéhez.

Megkérdeztük Holovits Huba, balatonföldvári polgármestert is a témáról, aki azt mondta: a strand funkciója nem változik, s a negyvenezer strandoló mellett érvényesül majd a hajótulajdonosok akarata. Kiemelte: eddig is folyamatosan tájékoztatták a lakosságot a tervekről. – Az elmúlt tizenöt évben minden testület négy éves ciklusra szóló városi gazdasági programjában szerepelt a kikötő építése – mondta. – Úgy gondolom, minden közügyek iránt valóban érdeklődő balatonföldvári megfelelően tájékozódhatott – ha akart – , hiszen többszörösen volt erre módja. Csak az elmúlt egy évben tucatnyi alkalommal adott tájékoztatást az önkormányzat online és írott anyagokban a beruházásról, az előzményekről és a várható történésekről.

Holovits Huba elmondta azt is: nem kell attól tartania Potocskáné Kőrösi Anitának, hogy a lakosok és a turisták nem érik el a partot a jövőben. – Ha megépül a kikötő, akkor sem szűnik meg a Nyugati Strand , sőt – húzta alá a városvezető. – A beruházó például vállalta a fövenyes strand kialakítását akkora területen, amekkorát a kikötő elfoglal majd.

Hozzátette: a Nyugati Strand a kikötő megépítésével ingyenessé válik és lebontják a kerítést is, így a jövőben is bárki lejuthat a Balaton-partra. Ráadásul egy új, szebb. modernebb városközpont jön létre.

A beruházó céggel kapcsolatban tett kijelentésekre a polgármester azt mondta: nem a beruházó cég fogja végezni az építkezést, arra majd pályáztatás után biztosan egy megfelelő kapacitással és tapasztalattal rendelkező céget választanak ki.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában