járványügy somogyban

2021.03.09. 14:00

Hiába nyitottak, a vevők mégis távolmaradtak

Vasárnap egy tűt sem lehetett leejteni a kaposvári vásárban, hétfőn délelőtt viszont alig járt vevő a belvárosban. Legtöbbünknek láthatóan még szokni kell, hogy hol, melyik bolt lehet nyitva, de megindult egy sajátos bevásárlási keringő, ahol érheti meglepetés az embert.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Hétfő délben a madár sem járt a belvárosi lottózóban, pedig nyitva lehetett, diszkréten ült a személyzet a félhomályban. A szintén nyitva lévő közeli újságosból Kardos Magdolna lépett ki, aki azt mondta, hogy neki nem hiányoznak a butikok, mert a védekezés most fontosabb. Mások megértőbbek a kisboltokkal szemben. – Ez a lezárás szinte csak a kicsiket, az egyszemélyes boltokat érinti, a multikhoz bárki bemehet, ott nincs létszámkorlát – mondták többen is.

– Cipőt akartam venni, de elhalasztom, marad az élelmiszerbolt és a patika – mondta Fehér Lajosné.

– Nem érzek szinkront és összhangot abban, hogy melyik bolt lehet nyitva, szerintem ezt a kérdést összeurópai szinten lehetne rendezni – mondta Mizerák József, aki mozgássérültként nehezebben jut el a boltokba, de hétfőn drogériába készült, mert kényszerszabadságra küldték a lezárások miatt.

Most sokkal kevesebben tértek be az Ady Endre utcai mezőgazdasági vasboltba, mint egy átlagos hétfőn. Pénteken náluk is tömeg volt, mondta Trixler Zoltán üzletvezető. Örülnek annak, hogy kertészeti üzletként nyitva lehetnek, de jelentős forgalomnövekedésre nem számítanak. Ilyentájt a tavaszi kerti munkák idején a vetőmag, a lemosó permetezőszerek, a szerszámnyelek fogynak a legjobban, de fóliát is adtak el. Molnár Lászlóné vevőként éppen kötözőzsineget válogatott, de hamar kiderült, hogy ő is boltos, és az autóalkatrész-üzletét nem érintik a korlátozások. Pénteken az ő boltjában is roham volt, de hétfő délelőtt csak ketten tértek be hozzá.

A Somogy Áruház kínai üzlete is kongott az ürességtől, de a polcokon sok helyütt foghíjas volt az árukészlet. A hétvégén vitték a vécépapírt, a papír zsebkendőt és az élelmiszert a vevők. – Az emeletet lezártuk, mert ott van a ruházat, oda nem lehet menni. A földszinten az élelmiszer, barkácscikk és a vegyi áru található, itt továbbra is várjuk a vevőinket – mondta Nagy Ildikó, az Ázsia Center üzletvezetője.

A nyitva lévő üzletekben csak reménykednek abban, hogy a vevők előbb-utóbb felfedezik őket, mert az emberek elkönyvelték a boltzárat, ennek megfelelően el is halasztják a vásárlásokat.

A kaposvári Flach Evelin is a kereskedelemben dolgozik, azt mondta kérdésünkre: ők bezártak hétfőn. – Ma tudtam meg, hogy mi is bezártunk, így nem kell munkába mennem. Ezen túl nem bánom a lezárásokat, mert a vírus ellen védekezni kell. Nem hiányoznak a divatcikket kínáló üzletek, csak az élelmiszerboltok legyenek mindig nyitva hozzáférhetően.

A nemzetközi nőnapon sokan a virágboltban indították a hetet, így tett Horváth András is, aki örült a nyitva levő üzleteknek. – Kihasználtam a lehetőséget, hogy hétfőn még árusíthatnak. Az a véleményem, hogy végül nem lett nagy szigorítás, szerintem lehetne komolyabb lezárás is a járvány miatt, de aztán utána nyissunk! Már nagyon várom a nyitást, hiszen a vendéglátóiparban dolgozom.

Fonyódról érkezett bevásárló körútra Kovács István, aki felújításhoz igyekezett alapanyagot vásárolni. – Egy nagy barkácsüzletbe készülök, és örömmel hallom, hogy nyitva van. Léceket akarok venni egy bejárati ajtóhoz. Még nem vagyok mindenben tájékozott, hogy hol, mi lehet nyitva, de a járvány elleni védekezést fontosnak tartom.

Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában