járványügy somogyban

2021.03.06. 15:40

Nincs pánikvásárlás Kaposváron, az emberek bíznak az ellátórendszerben

A járványügyi lezárások alatt tudatosabban vásárolnak a magyarok, ezt mutatják a kutatások. Pénteki körutunk pedig azt bizonyította, hogy a harmadik hullámban nincs nyoma pánikvásárlásnak.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Pénteken átlagos forgalmat bonyolítottak le a megyeszékhely élelmiszerüzleteiben, a vásárlókon nem érződött nyugtalanság a jövő heti lezárások miatt. – Nincs pánik, mert volt már ilyen, megszoktuk – tolta ki az egyik boltból bevásárlókocsiját a kaposvári Szabó Lajos. – Én is csak a hétvégére vásárolok be a szokásos módon.

– Nem vásárolok most többet, de általában mindig van otthon némi tartalékom – mondta a nyugdíjas Kálmán Józsefné. – Az élelmiszert egyébként sem pazarlom.

A somogyi kereskedők ugyan felkészültek, de nem várnak olyan erős vásárlási hullámot, mint tavaly ilyenkor. – Az alapvető élelmiszerek nem fogynak jobban, elvétve látunk nagyobb forgalmat – mondta Hatta József, a Kapos-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója. – Baromfihúsból érkezett nagyobb rendelés, de ez az akciókkal is összefügghet. Azt hallottuk, hogy az egyik multinál kifogyott a liszt, de ez lehet készletezési hiba is.

Fotó: Lang Róbert

Három csoportba oszthatók az emberek az élelmiszer-vásárlási szokásaik alapján, mutatott rá Borbély Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) docense, akinek a kutatási területe az élelmiszer-pazarlás. A járvány alatti tapasztalatokat összegezve állapította meg, hogy a vevőket három csoportra lehet osztani. Az első kettő odafigyel arra, hogy mit és mennyit vesz. – Az első csoportba tartózókat megérintette a sok negatív hatás, és változtattak a szokásaikon – elemezte a kaposvári egyetemi oktató. – A második csoportba tartozók nem azért csökkentettek az élelmiszer-pazarláson, mert az ilyen jellegű szokásaikat meg akarták változtatni, hanem mert elvesztették a munkahelyüket, és a csökkenő jövedelem óvatosságra intette az embereket.

Talán a legnépesebb csoport a harmadik, náluk kevéssé fedezhető fel a tudatosság, de a körülményekhez képest visszafogták magukat. Ám ők alig várják, hogy a járvány múltán visszatérjenek a régi, kényelmes életükhöz, és akár az ezzel járó rossz szokásaikhoz is. Kérdés, hogy ez a réteg merre mozdul majd a járvány végén, mert ezt még nem tudni. Az utóbbi típusú vásárlók nem vesznek tudomást a környezeti kihívásokról, és a saját megszokott életüket akarják élni, de járvány kirángatta őket a komfortzónáikból. A szakértő szerint még sok a kérdőjel, de az a fajta pánik és bizonytalanság, ami az első hullám idején támadt fel, többé már nem valószínű, mert az emberek bíznak az ellátórendszerek működésében.

Inkább rendelünk

2021 januárjában a hazai kiskereskedelem forgalma 2,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, közölte a Pénzcentrum.hu. Januárban az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek forgalma 3,3 százalékkal csökkent, tájékoztatott a KSH. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem viszont 36 százalékkal bővült, folytatva az évek óta tartó növekedési tendenciát. Kérdés, hogyan alakul majd az élelmiszerüzletek forgalma márciusban, melyek a lezárások alatt végig nyitva lehetnek.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában