a föld napja

2021.04.22. 15:15

Komposztáló ládát és rovarhotelt kaptak az ovisok

Ezentúl nem kell a kukába dobni az almacsutkát, a banánhéjat, a papírszalvétát, hanem visszaforgatják és az óvodakertek termőföldjén hasznosítják a szerves hulladékot. A Föld napján a toponári óvodások egy komposztáló ládát kaptak. A Búzavirág utcai ovisok egy rovarhotellel gazdagodtak a Föld napján, hogy otthont adjanak a méheknek és más hasznos rovaroknak.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

A természet megismerése és a kerti munkák óriási örömöt okoznak a gyerekeknek. A toponári Festetics Karolina Központi Óvodában „egy gyermek egy palánta” akciót indítottak. A klímasétány mellett a tavaly elültetett kis fa már kirügyezett, és az ősszel elültetett zöldhagyma is terem. László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára egy új komposztáló berendezést adott át az óvodának.

– Az óvodakertekből élet fakad, a gyerekek megtanulhatják az ágyásokra teríthető humusz hasznát – mondta a politikus. – Fontos tudatosítani, hogy a föld termőképessége a talajba visszajuttatott tápanyagtól függ.

Az államtitkár-helyettes megemlítette, hogy országosan eddig 1336 óvoda csatlakozott a Zöld Óvoda programhoz, és a Föld napján a beporzó rovarok védelmére meseíró pályázatot, illetve fotópályázatot hirdettek. A toponári komposztálót Pásztor Patrik, a Humusz Maximusz Egyesület elnöke mutatta be. Az óvoda területén összegyűjtött zöldhulladékot földigiliszták alakítják át, és 3-6 hónap múlva már önthető a komposztlé a növényekre.

Lakosztályt kaptak az ízeltlábúak

– Hogy a méhek adjanak mézet! Ide szállhatnak a lepkék, a katicabogarak, ez lesz a lakosztályuk! – lelkendeztek a gyerekek, akik a Búzavirág utcai tagóvodában egy fából készült rovarszállót kaptak az önkormányzat jóvoltából. Valamennyi kaposvári óvodának jut majd ilyen ajándék, de a gyerekek döntsék el, hogy bevált-e, jegyezte meg az átadáson Szita Károly Kaposvár polgármestere, aki szerint játékos formában már a legkisebbeknél el kell kezdeni a környezettudatos nevelést.

Fotó: Lang Róbert

Az óvodában tanulják, otthon hasznosítják

Bekesné Porczió Margit intézményvezető és Németh Zoltánné óvodavezető sokat tettek a környezetvédelmi nevelésért, hosszú évek munkáját folytatják eredményesen. Kaposváron teljes körű hulladékgazdálkodási rendszert vezettek be, tehát amit a gyerekek az óvodában megtanulnak, azt otthon hasznosíthatják, mondta a Föld napján Kovács Katalin, Kaposvár üzemeltetési és környezetfejlesztési igazgatója. A társasházi környezetben közösségi komposztálást terveznek, fűzte hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában