Segítség a bajban

2021.05.19. 19:00

Adományt vittek a horvátországi földrengés károsultjainak a somogyi reformátusok

Csaknem két és fél millió forintot gyűjtöttek össze a Somogyi Református Egyházmegye gyülekezetei a horvátországi földrengés károsultjainak.

Sonline

Fotó: Stjepan Vego

A hétezer eurónyi készpénzt Hella Ferenc, esperes szerdán személyesen vitte el Sziszekbe, ahol átadta a helyi püspöknek. Hella Ferenc elmondta: több hónapig gyűjtötték a pénzt a somogyi református gyülekezetek. Összesen 34 közösség ajánlott fel kisebb-nagyobb összeget. A felhíváshoz egy felvidéki gyülekezet: a zselízi is csatlakozott.

Az esperes kiemelte: másodjára támogatják a bajba jutott embereket. December végén, amikor először remegett meg a föld Horvátországban, akkor egymillió forint értékű gyors adománnyal segítették a szomszédos országot. – Fontos, hogy ott legyünk a rászorulók mellett – hangsúlyozta Hella Ferenc. – Hálásak vagyunk a gyülekezeti tagoknak az önzetlen segítségért, hiszen ezzel mi is támogatni tudjuk a horvátországi helyreállításokat – fogalmazott az esperes. Hella Ferenc hozzátette: Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökének közbenjárásával jutottak el Sziszekbe.

Mint ismert, 2020. december 29-én földrengés rázta meg Horvátország középső részét, a 6,4-es erősségű földmozgás epicentruma Petrinya közelében volt. A természeti katasztrófa következtében számos ház összeomlott, hét ember – köztük egy 12 éves kislány – meghalt, többen megsérültek. A rengést és a következő napokban jelentkező utórengéseket a környező országokban, így Magyarországon is érezni lehetett.

Forrás:

A somogyi reformátusok nem most segítettek először a földrengés áldozatainak. Két nappal az események után, december 31-én két kisbusznyi tartós élelmiszert és higiéniai eszközöket juttatak el a Horvát Vöröskeresztnek mintegy egymillió forint értékben.

Mostani adományukat, amelyet több mint harminc somogyi, a nagykanizsai és egy felvidéki református gyülekezet, illetve több magánszemély adott össze, a károk helyreállítására, az újjáépítésre fordítja a sziszeki püspökség – közölték Hella Ferenc esperessel és Szenn Péter püspökkel a horvátországi városban. Vlado Košić katolikus püspök azt is elmondta nekik, hogy a legtöbb külföldi támogatást Magyarországról kapják, amiért nagyon hálásak a horvátországi katolikusok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában