Házfaltárlat Rippl-Rónaival

2021.05.18. 16:30

Újragondolt festmények ékesítik Kaposvár forgalmas pontjait

Az elmúlt héten készült el a megyeszékhely második tűzfalfestménye a vasútállomás közelében, amely egy újabb Rippl-Rónai-festmény újragondolása. Korábban a Nagypiac épületét kivételesen jelölve, a Szőlős csendélet után a Három sudár jegenye és két asztag című Rippl-festményt formálta falra egy budapesti alkotócsoport.

Andricz Gabriella

A világ nagyvárosaiban komoly hagyományai vannak a tűzfalfestésnek, Budapesten az elmúlt tíz esztendőben vált egyre elfogadottabbá a jellegzetesen modern önkifejezési forma, ami a vidéki városokra még szinte egyáltalán nem jellemző.

– Egyre több vidéki önkormányzat ismeri fel, milyen kiváló eszköz ez a környék arculatának, hangulatának, sőt a turizmusnak fellendítésére – mondta el Jankovits Barnabás, a fővárosban eddig harminc monumentális alkotást jegyző kreatív alkotócsoport alapítója. A mindössze öt nap alatt elkészült kaposvári falfestményen egy háromfős csapat dolgozott.

– A legfontosabb és legmarkánsabb különbség a graffiti és a mi tevékenységünk, ahogyan mi hívjuk: a városdíszítő festés között, hogy míg a street art utca művészei, képviselői a saját stílusukat mutatják be és önmagukat próbálják megvalósítani a környezet jellegétől függetlenül. Nálunk szóba sem jöhet a művészi önmegvalósítás. Mi az alkotás környezetére koncentrálunk, a falra álmodott kompozíciót minden ízében ennek rendeljük alá – nyomatékosította Jankovits Barnabás.

– Számomra akkor jó egy tűzfalfestmény, ha képes megszólítani, ha első ránézésre nem teljesen egyértelmű s elgondolkodtat. Amikor legközelebb arra járok, megint felfedezek benne valami újdonságot. Magyarországon azonban még a bátorság, az újdonság iránti vágy és a kísérletezés terén van hova fejlődni – tette hozzá a festést végző cég vezetője.

Tíz-tizenöt évig bírják a strapát a képek

A folyamat úgy fest, hogy a felnagyítandó látképet felrácsozzák, a négyzeteket pedig méretarányosan felnagyítva jelölik ki a falfelületen. A műhelyi előkészítést követően minden milliméter pontosan a helyére kerül. Tehát nem a helyszínen kezdik el méregetni, hanem egy alaposan előkészített folyamatról van szó. A színeket is előre kikeverik. Így nagyon gyorsan tudnak haladni. Kiváló minőségű, UV-álló és vízlepergető festéket használnak, amivel megfelelő előkészítés után 10-15 évig különösebb állagromlás nélkül fennmaradnak ezek a festmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában