az erdő kincs

2021.06.20. 07:00

Hadat üzent a Nébih az illegális fakitermelőknek Somogyban is

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai 2020-ban az illegális fakitermelés- és kereskedelem miatt országosan 472 vizsgálatot végeztek, ebből Somogyban húszat tartottak.

H. M.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Megyénkben is nagy figyelmet fordítanak a szállítójegyek és a telephelyi nyilvántartások ellenőrzésére. – A Nébih országosan 649 jogszerűtlen hirdetést szűrt ki, ebből 51-et megyénkből – közölte lapunkkal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. – Országosan tavaly 44,7 millió forint bírságot róttak ki, Somogyban 2,1 millió forintot.

Az illegális fakitermelést tekintve Somogy a magas kockázatú megyék közé tartozik. Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke hangsúlyozta: a somogyi erdő olyan kincs, amelynek hatékony védelmére folyamatosan szükség van. Poór Gyula, a megyei polgárőrszövetség elnöke elmondta: nem ritka, hogy a polgárőrök is részt vesznek az erdővédelemben az erdőgazdaság munkatársaival és a rendőrökkel közösen.

A Nébih azt is közölte: az elmúlt időszakhoz viszonyítva nőtt a kiszűrt jogszerűtlen hirdetések száma is: a hivatal tavaly a somogyi faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek működését öt esetben függesztette fel, korlátozta, illetve tiltotta meg határozott időre. S három szabálysértési feljelentést is tettek. A Nébih ellenőrei idén is kiemelten ellenőrzik a telephelyi nyilvántartásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában