helyreállítás

2021.06.28. 15:38

Példátlan összefogás bontakozott ki a jégverés után

Megmozdult a megye a jégvihar áldozataiért, de még több támogatásra lenne szükség. A megye és a város vezetése, és a térség országgyűlési képviselője hétfőn sajtótájékoztatón szólított fel arra, hogy aki tud, siessen a bajba jutott családok segítségére. Idősek, kisgyermekes családok élnek a tető nélküli házakban.

Kovács Gábor

Hat hét múlva szülne Mikó Renáta, a terv szerint már a babaszobát kellene festeni és matricázni náluk. Ehhez képest most nem tudja, hogy hova viszi majd haza a kórházból a csecsemőjét.

Mindent szétvert a jég Mikó Renátáéknál.

– A házunknak nincs teteje, a szoba és a konyha leázott, falak tönkrementek – panaszolta a fiatal kismama. – Biztosításunk nem volt, bármilyen segítségben csak reménykedni tudunk. Csak az ismerősökre és a barátokra számíthatunk eddig, mindenki összeadja, amije van. Az önkormányzat adott egy ideiglenes fóliát, amit egy nagyobb vihar elvihet a házról.

Egyszerre háromszáz ember nem tud tetőt cserélni, állítják a helyiek. Az összes építőanyagot felvásárolták a környéken. Pedig másfél hónap alatt 120-130 százalékkal drágult az építőanyagok ára, mondta Balogh László nagybajomi ács, aki nagyon sok ajánlatot kapott már Kadarkútról, de csak egy ismerőséhez tudott eljönni segíteni.

– Pénz kérdése minden, de nincs annyi, hogy megcsináltassuk... – pakolt bontott cserepet egy utánfutóról Kele Ferenc.

– Sikerült minden házat lefóliázni, de a Jóistenhez fohászkodunk, hogy a csütörtöki lehűlés ne komoly viharral jöjjön! – jelentette ki Karsai József, Kadarkút polgármestere. – Nagy a baj, de reméljük, hogy a segítség is nagy lesz.

Fotó: Lapat Lili

Az önkormányzat két nap alatt több mint 10 millió forintnyi fóliával és tetőléccel segítette az ott élőket, de ez csak csepp a tengerben Karsai József szerint. A vihar epicentruma kettészelte a települést. 303 ingatlan sérült meg, ezeknek a házaknak a tetőszerkezetei 30-100 százalékban megsemmisültek. A kadarkútiak 40 százaléka szenvedett kárt, 30 százalékuknak nincs biztosítása.

De érkezett segítség is. Vasárnap 72 mentőszervezet 285 embere dolgozott a károk elhárításán, a hivatásos tűzoltókkal és az önkéntesekkel együtt 360-an. A Dunántúl minden pontjáról érkeztek segítők. Wéber Antal, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a megyében összesen 401 ingatlan károsodott a pénteki vihar után.

 

A hétvégén telefonálni kellett, hogy a Tüzép-telepek kinyissanak, erről Neszményi Zsolt kormánymegbízott ejtett szót, aki személyesen is tett felajánlást. A Somber Kft. is egymillió forint támogatást adott. A kormánymegbízott felhívta a figyelmet arra, hogy balesetveszélyes házakban élnek családok, ezért mindenkit arra kért, hogy aki tud, segítsen. Képviselő-testületek, magánszemélyek, intézmények már tettek felajánlásokat, de építőanyag adományokat is várnak.

Minden választott képviselő ajánlja fel egy havi fizetését

A kadarkúti önkormányzat honlapján megjelent az adománygyűjtés számlaszáma: 11743002-15397586-10170001. A Somogy Megyei Önkormányzat is külön számlaszámot nyit az adományoknak. Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke arra szólított fel minden választott képviselőt a megyében, hogy ajánlja fel egy havi fizetését a károk enyhítésére. Példát adó összefogás bontakozik ki, mutatott rá Szászfalvi László, barcsi országgyűlési képviselő, aki Gulyás Gergelyhez fordult. A miniszterelnökséget vezető miniszter ígértet tett az egyedi kormányzati segítségre a károk pontos felmérése után. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Agrárminisztériumnál is lehet jelentkezni a fóliasátrakban, gyümölcsösökben, kertekben keletkezett károk miatt a falugazdászokon és az Agrárkamarán keresztül. Szajcz Adrián, a megyei közgyűlés alelnöke Witzmann Mihály üzenetét tolmácsolta. A siófoki országgyűlési képviselő szintén összefogásra szólított fel, és csatlakozott a felajánlásokhoz.

Videó: Orbán Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában