határzár vége

2021.06.24. 09:00

Szabad lesz az út Berzencén át az Adria felé

A navigáció eddig hiába hozta az autósokat a zárt berzencei határátkelőhöz. 24-én éjféltől azonban újra nyitva van a határállomás. Berzencén egy év alatt százezren is átkelnek a határon, mostanáig azonban a vírus zárva tartotta a kapukat.

Kovács Gábor

A rekkenő hőségben üres a Golára vezető út. Rendőrségi szalagot feszítettek ki a berzencei határátkelőhely előtt, és egy stoptábla is jelzi: tilos az átjárás. Az átkelőn három rend­őrautó nyomatékosítja az üzenetet. Kedden délben még több nyelvű felirat hirdette, hogy a veszélyhelyzetben hozott kormányrendelet alapján a határ­átkelőhely zárva tart és a legközelebbi átjárás Barcson és Letenyén lehetséges. Hónapok óta zárva a határ, és a helyiek sem tudták, hogy meddig.

Pedig jól jött volna a tájékozottság, mert az elmúlt hetekben sok utazó akadt fenn a zárlaton. Sokan vágtak neki az útnak, az ország minden pontjáról jöttek, hogy itt utazzanak át Horvátországba. Sok autóst a GPS hozott a berzencei határra, de eddig hiába. Meglepődtek és bosszankodtak, s rendre az önkormányzatnál érdeklődtek, de ott sem tudtak felvilágosítást adni nekik.

– Örülnénk neki, ha újra feltámadna a határforgalom, és a horvátok ismét átjárnának – mondta Kovács Márkó vendéglátós. – Amíg a Covid miatt nem zárták le a határt, a horvát vevők csütörtökön és szombaton gyakran feltűntek a nagyatádi piacon, és elmentek a nagyatádi termálfürdőbe.

– Mostanában nem jött át senki a határ túloldaláról, de most láttam néhány horvátot az atádi piacon – erősítette meg Hentzi József, miközben a maszkját megigazítva felszállt a Csurgóra tartó buszra.

Korábban sokan átjártak Berzencéről is a határ túloldalára, akár csak egy fagyit enni vagy vásárolgatni.

– Nagy forgalom volt itt régen – idézte fel Miháczi István. – Sokszor tankolni is átugrottunk a horvátokhoz. Régen Verőcén voltak horvát barátaim, nem tudom, hogy mi van velük.

– A határon túl 15-20 kilométerre, a Sódericára jártak a berzenceiek fürdeni, hasonlóan a gyékényesi Kavicsbánya-tóhoz – jegyezte meg Pintér Roland, aki egy vegyesboltot üzemeltet a faluban. Szerinte a helyi kiskereskedelmet nem befolyásolta, hogy eddig távol maradtak a szomszédos országból érkezők. – Töredéke a mai bevásárlóturizmus a réginek – mondta Kovács Zoltán, Berzence polgármestere. – A 90-es években volt egy nagy fellendülés. Akkoriban építettünk egy butiksort, hogy ne a földről kelljen árulni a kereskedőknek. Sajnos azóta sok helyen felverte a gaz...

Ismét felnyitják a sorompókat a járvány enyhültével

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata arról tájékoztatta lapunkat: a berzencei határátkelőhely forgalma folyamatos működés mellett körülbelül százezer emberre tehető évente. A Belügyminisztérium sajtószolgálatát is megkerestük az átkelő újranyitásáról érdeklődve, és azt a választ adta az ORFK kommunikációs szolgálata, hogy a berzencei határátkelőt június 24-én 0 órától ismét igénybe lehet venni. A környékbeliek örömmel fogadták a hírt, a megvalósításról azonban még találgattak, mert azt hallották, hogy Horvátországba ugyan már nem kell semmilyen igazolás, hazafelé viszont védettségi igazolványt kérnek a határőrök. Szerdán azonban erre a kérdésre is megnyugtató válasz született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában