kettős ünnep

2021.06.23. 16:29

Fekete Istvánra emlékeztek, és díszpolgárt avattak Göllén

Kettős ünnepet tartottak szerdán a községben: az író Fekete István halálának 51. évfordulójáról emlékeztek meg, s átadták a díszpolgári címet, amit a 88 éves Sipos Lajosnak ítélt oda a képviselő-testület.

Harsányi Miklós

Az ünnepség résztvevői a temetőben megkoszorúzták Fekete István sírját, aki Göllében 1900 január 25-én született és Budapesten 1970 június 23-án hunyt el. Tisztelői évről évre megemlékeznek a község híres szülöttjéről.

– Fekete István több évtized alatt 47 könyvet írt, műveit hazánkban csaknem 11 millió példányban adták ki – hangsúlyozta Bodó Imre helytörténész. – Külföldön több mint 1,5 millió kötet kelt el, s csak a Vuk című könyvét 11 nyelvre fordították le. A koszorúzás után a művelődési házban folytattuk a megemlékezést, ahol az író pályafutását két filmen idéztük fel.

A szerdai ünnepségen adták át a sorrendben ötödik díszpolgári címet. Ezt Sipos Lajos nyugalmazott gépész és kertészmérnök, nemesítő kapta. A 88 éves férfi 1933-ban született Göllében, s a faluban végezte elemi iskoláit, a középiskolai tanulmányai után a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán 1956-ban végzett, s később a Kertészeti Egyetem is diplomát szerzett. A gazdálkodás, a kertészet, a szőlészet fontos szerepet játszott életében, Sipos Lajos nemesítette a nagy fürtű, bő termő, korai érésű Gölle könnyei csemegeszőlő fajtát. A méltatás szerint a kitüntetett a mai napig ragaszkodik szülőfalujához, jelenleg Budapesten él. A díszjelvényt és az oklevelet fia, Sipos Attila vette át Novák Márk göllei polgármestertől és Banda Zoltán alpolgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában