megújulás

2021.07.15. 18:00

Hetvenkét somogyi templom nyerheti vissza régi pompáját

Több, mint egymilliárd forint értékben újul meg Somogyban hetvenkét történelmi keresztény egyházhoz tartozó templom – jelentette be csütörtökön Soltész Miklós államtitkár a kéthelyi kápolnánál csütörtökön délelőtt.

Góz Lilla

Évente négy alkalommal benépesül a kéthelyi szőlőhegyen álló kápolna. A somogyi településről elszármazottak is visszatérnek ide a Szűz Mária-napi búcsú idején.

– A kápolna 1870-ben épült a szőlőhegyi lakosok közadakozásából, legutoljára 1993-ban sikerült felújítani az épületet a helyiek segítségével – mondta el Németh József plébános. A napokban kapták a hírt, hogy állami forrásból modernizálhatják a kápolnát.

– Nagy örömünkre tizenöt millió forintból meg tudjuk oldani az épület szigetelését, az esővíz elvezetését és a tetőszerkezet javítását – sorolta Molnár Balázs, Kéthely polgármestere. Hozzátette: a jövőben szeretnének is esküvőket és keresztelőket is tartani.

– Somogy megyében egy milliárd 22 millió forintból 72 katolikus, református és evangélikus templom újul meg – jelentette be Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. Hozzátette: a megyében két egyházi örökségről a napokban született döntés, a nagyatádi Szent Kereszt templom 160 millióból és a siófoki katolikus közösségi ház 2023-ra 300 millió forintból újulhat meg, valamint a csurgói református gimnázium tornacsarnokának modernizálást 250 millió forint állami forrással támogatják. – Míg Európa szerte ledöntik a templomokat és a több ezer éves tanításokat vernek szét, mi nem kérünk az ideológiai őrületből – mondta el Soltész Miklós. Kiemelte: az épített környezet modernizálása a helyben maradást segíti.

– Az első szó a köszöneté, meghallgatták kéréseinket, igényeinket és büszkeséggel tölt el, hogy 24 templomot újíthatunk meg, amelyek a felborult világban erősítik a közösségi összetartozást – emelte ki a képviselő. Szászfalvi László országgyűlési képviselő szerint minden templom mögött egy élő közösség van, akik egy hálózatot alkotva küldetést töltenek be, őrzik és átadják a jövő számára a zsidó-keresztény értékrendet. Móring József Attila kiemelte: a templomok, kápolnák nem csak épületek, mögöttük közösségek, emberek vannak és őrzik az ezer éves hagyományokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában