nyári napközi

2021.07.07. 09:00

Nem a csekély pénzért csinálják a pedagógusok

Aszfaltrajzolás, focizás, gyöngyfűzés és délutáni fagyizás is szerepelt a programok között a hétfőn kezdődött nyári napköziben. Idén is nagy az igény a nyári napközire és a táborokra is, mert sok szülőnek elfogyott a szabadsága a pandémia miatt. A gyerekeket öt héten át várják a toponári iskolában.

Góz Lilla

Náy

– Itt egy napocska, ott meg egy vár lesz – mutatta Ákos aszfaltrajzát a toponári iskola udvarán. Többen ragadtak krétát, és kidíszítették a járdát, így Várkonyi Andrea művészi rajzait is megcsodálhattuk az aszfalton. – Nagyon tetszik az első nap, először vagyok itt, és a végéig maradok – mondta el a szeptembertől nyolcadik osztályos diák.

Murin Sarolta másodszorra vesz részt a nyári napköziben. – A tábor végéig itt leszek, mert a szüleim dolgoznak – mondta. – Nagyon sok barátot szereztem már, és jó itt lenni – tette hozzá az iskolás.

Pfeifer Antal labdazsonglőr mutatványai közepette elmondta, hogy először napközizik Toponáron.

– Augusztusig itt leszek, utána elmegyünk majd a Balatonhoz – mondta el a negyedikes, rákóczis tanuló.

Több mint harminc éve szerveznek nyári napközit a kaposvári iskolák az önkormányzat támogatásával. A városban két helyen tudnak felszállni reggelente a gyerekek a buszra, de helyben már hét órától is fogadják őket. – Van olyan kisgyerek, aki egészen augusztus 6-áig itt lesz, naponta átlagosan 70 iskolás vesz részt a napköziben – mondta el Schneiderné Bokor Beáta, az eheti tábor vezetője, aki több mint tíz éve napköziztet.

Hozzátette: próbálják lekötni a gyerekeket ittlétük alatt, számos sportprogramot szerveznek számukra, emellett pedig különböző kézműves foglalkozásokat is tartanak. Hétfőn gyöngyöt fűztek, de lesz agyagozás is. A Fekete Hollók Rendje is minden évben több alkalommal ellátogat a gyerekekhez.

– Azt tapasztaljuk, hogy főleg az alsós korosztályt hozzák – emelte ki a táborvezető. – Évek óta hasonló a napi létszám, most sem változott, a napközi térítésmentes, és egyedül az étkezést kell fizetniük.

Megjegyezte: a legtöbb családban mindkét szülő dolgozik és nincs a közelben nagyszülő, aki vigyázhatna a gyerekekre, ezért választják a nyári napközit.

Nem a pénzért csinálják a pedagógusok

Kósa Sándorné 18 éve oszlopos tagja az itteni pedagógusgárdának. Eleinte legalább 3 hetet volt itt, a nyugdíjhoz közeledve azonban már csak egy hétre érkezik. – Hozzátartozik a nyárhoz, hogy jövök – mondta –, örülök, hogy a toponári gyerekek mellett a városiakat is megismerem. Évről évre nagyot nőnek és sokat okosodnak – tette hozzá mosolyogva a pedagógus.

Az önkormányzatok kötelező feladata a nyári gyermekfelügyelet megoldása, ha a szülők igénylik. Ezért döntöttek a nyári napközi megszervezése mellett. A pedagógusok bérét is ők fizetik vagy nonprofit cégeik. A toponári nyári napköziben naponta 16 ezer forintot kap egy pedagógus, de ebből még adóznak.

Idén különösen nagy az igény országszerte a táborokra, mert a pandémia alatt sok szülő szabadsága elfogyott. Számos somogyi iskolában tartottak a Csodaszarvas-program pályázatai révén táborokat, itt a szerződésben előre meghatározott összeget kapják a tanárok. Több tanulót visznek augusztusban az Erzsébet-táborokba, ahol a vigyázó pedagógusok hetente 25 ezer forintot kapnak nyári munkájukért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában