Körmönfont-tábor

2021.07.16. 09:00

Sárdagasztás, vesszőfonás: népi építkezéssel ismerkedtek a fiatalok

Sárdagasztást, vesszőfonást, agyagozást és kötélkészítést is tanulhattak a gyerekek a szennai Körmönfont-táborban. A helyi skanzenben harminc táborozó ismerkedett meg a régi népi építkezéssel és mesterségekkel.

Góz Lilla

– Jó erősen kell taposni, vannak benne apró szalmadarabok – avatott be a sárdagasztás rejtelmeiben Rab Helga, aki már rutinos táborozónak számított csütörtökön. Miután megmutatta, hogyan épül a sárból a ház egy maketten, lábait a vödörbe tette, hogy megszabaduljon a tetemes sártól.

– Látszik a kötényemen, mennyire mocsaras volt, nem volt régen könnyű házat építeni – tette hozzá Balogh Réka Kitti. Testvérével, Elizabeth Viktóriával először járnak a táborban. – Nagyon tetszett a körmönfonás, ahol gyapjúból készítettünk fonással karkötőt – mesélte el a táborozó.

 

A simonfai Varjú-Tóth Emíliának az agyagozás tetszett, egy ceruzatartót készített. – Az tetszik a táborban, hogy felfedezhetem a régi dolgokat, amelyeket nem ismerek – mondta el a kaposvári Kemény András, aki az elsők között próbált ki minden foglalkozást.

– Korábban a helyi művészeti iskolával együtt, négy éve önállóan szervezzük a Körmönfont-tábort. Két júliusi turnusunk megtelt hamar gyerekekkel, de még az augusztusira van pár helyünk – mondta el Kovács-Hegedüs Elvira, a skanzen rendezvényszervezője. A harminc táborozó két csapatban vesz részt a programokon. Hétfőn csapatzászló és kendő készült, majd a múzeum interaktív tárlatán jártak, kedden korongoztak és a gyapjút körmön fonták.

– Szerdán azt tanulhatták meg, hogyan készültek sárból szalmatörekkel a házfalak fecskerakásos technikával, valamint a vesszőfal fonását mutattuk meg. Megyünk gyógynövénytúrára és sütünk a kemencében kiflit is – sorolta a táborvezető. Megismerhetik azokat a tevékenységeket, amelyek a korabeli gyerekek életének részei voltak, olykor teher is volt számukra, de most ez a táborozóinknak nagy élmény. A gyerekek fele visszatérő. A somogyiak mellett szegedi, budapesti és piliscsabai táborozók is részt vesznek a programokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában