gyűjtemény

2021.08.01. 09:00

Különleges kollekciót rejt a nagybajomi hálószoba

Különleges és egyedi gyűjteményre lehet büszke a nagybajomi György-Dávid Nikoletta, aki az egyik legmagyarabb kerámiatípusból, a Miska-kancsóból több mint nyolcvanat őriz a hálószobabútorának vitrinjeiben. A kollekció mindegyikéhez egy-egy kedves történet is kapcsolódik.

Andricz Gabriella

– Több mint tizenöt éve kezdődött a gyűjtőszenvedélyem, amikor a nagykanizsai bolhapiacon megpillantottam az első darabot – emlékezett vissza a kezdetekre György-Dávid Nikoletta. – Csalogatott az edény formája, motívumai, egyszóval a különlegessége. Kedvelem a régmúlt idők tárgyait, emlékeit és a népi motívumokkal díszített tárgyakat, a különleges formákat, így rögtön kiszúrtam magamnak a látszólag már senkink sem fontos különleges kancsót – elevenítette fel első szerzeménye történetét a gyűjtő, akinek azóta a kancsók keresgélése szenvedélyévé vált.

György-Dávid Nikoletta gyűjteményét és a különleges fazekasedényről szóló ismereteit folyamatosan bővíti, ma már a formákról, a színezésről megállapítja, hogy honnan származhat egy-egy darab. – A különleges edények – amelyek felül szobrok, alul italos edények – egészen kiválóan visszaadják az emberi test arányait – mondta. – A fejüket vagy háromszög alakú, vagy huszáros csákó ékesíti, ruházatuk leginkább a huszáregyenruhát idézi – avatott be a gyűjtő a részletekbe és elárulta, hogy a legtöbb kancsót úgy vásárolta, de barátoktól, ismerősöktől is több új, illetve régi edényt kapott már ajándékba. Ezenkívül Erdélyből is sikerült begyűjteni néhányat a jellegzetes kék, illetve piros mázazással.

A kedvünkért előkerültek a vitrinből a legkülönlegesebb darabok is, az alig öt centiméteres kupicától a közel félméteres cserépedényig, amelyek közt fütyülős madárka mintájára formázott darab is van, sőt még egy kovácsoltvas kancsó is. – Férjem, aki lakatosként dolgozik, lepett meg egyszer ezzel a különleges darabbal, és az első házassági évfordulónk alkalmából is készíttetett egy szép kancsót, rajta felirattal, dátummal – mondta.

Nikoletta elárulta azt is, hogy a kedvence az a zöld mázzal díszített, aprólékos kidolgozású kancsó, amiből többet is őriz a gyűjteményében.

– Szerintem a régi időkben a legtöbb családban volt, vagy még talán ma is van egy-egy használaton kívüli Miska – tette hozzá György-Dávid Nikoletta.

A régi paraszti kultúra világát is idézik a cserépedények

Nagyon összetett szimbólumrendszere és szakrális jelentése van minden Miska-kancsónak. Például a legtöbbön gyakran feltűnő tekergő kígyó nemcsak a férfiasság és a férfierő ismert szimbóluma, de a halhatatlanságot is jelképezi, az örök életet és az egészséget jelenti, ami összekapcsolódott a megszentelt, megáldott bor szakrális erejével is. – Azoknál a házaknál, ahol beteg volt, Miska-kancsóban vitték a szentelt bort, amely ilyen értelemben a gyógyulás áldását jelentette – tette hozzá György-Dávid Nikoletta, aki nemcsak a saját vitrinjében, hanem a konyhában is szívesen használ népi cserépedényeket és otthonát is ékesíti több olyan tárgy, ami a régi paraszti kultúra világát idézi.

Fotó: Andricz G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában