találmány

2021.09.01. 20:00

Ha bejön a cserénfai találmány, a baleseteknek leáldozik

A közlekedést reformálhatja meg egy zselici start up találmánya, amely a közelben lévő veszélyekre hívja fel az autósok figyelmét. A rendszerben nagyon sok lehetőség van, de legjobban úgy tud majd működni, ha bővül a felhasználok köre.

Koszorus Rita

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

 

Egy gépész, egy informatikus és egy pénzügyi szakember összedugta a fejét. Akár egy vicc is kezdődhetne így, de az nem tréfa, amit ez a három somogyi szakember kitalált. Cserénfán alapították meg start up-jukat, amelytől azt várják, hogy egy lépéssel közelebb kerülhetünk a biztonságos közlekedéshez. – Hivatásos gépjárművezető voltam éveken át – mondta a start up egyik alapítója, Varga András. – Több mint 3 millió kilométert vezettem és egy alkalommal, amikor a gyermekemet vittem az iskolába Cserénfáról baleset történt. Csak később tudtam meg, hogy ott csúszott meg az autó ahol én is, és az ablakon kirepült kisgyerek a helyszínen meghalt. Ekkor gondolkodtam el azon, hogy a mai technológiai lehetőségekkel lehetne tenni az ilyen esetek ellen.

A Safety Eye rendszer algoritmusa a vezetési szokások alapján szűri ki a veszélyforrásokat és a regisztrált felhasználók adatait is felhasználja ehhez. Felismeri a rossz magatartásformákat, amelyek ránk nézve veszélyt jelenthetnek. A forgalom elemzéseit a rendszerben szereplő járművek, valamint 18 térképplatform adatai biztosítják. Megtudjuk, hogy hol van csúszós útszakasz, és azt is, hogy a szembejövőknek milyen a vezetési stílusa, jogosítvány vagy műszaki vizsga nélkül autóznak-e. Arra is alkalmas lehet a Safety Eye, hogy a vadveszélyt előjelezze, s akár kerékpárra is telepíthető a rendszer.

A felhasználók száma ma még nem jelentős. A fejlesztők szeretnék bevonni a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, a Kaposvári Közlekedési Vállalatot és számos közlekedésben érintett vállalkozást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában