kivárás

2021.11.06. 11:30

Jegelik a kötelező oltást a polgármesteri hivatalok is

Óvatosan bánnak a kötelező védőoltás kérdésével a vidéki önkormányzatok. November elsejétől az önkormányzati fenntartású intézményeknél a polgármester döntésétől függ a koronavírus elleni vakcina általános elrendelése, így az önkormányzati dolgozóknak a településvezető döntéséhez kell alkalmazkodniuk. A kötelező oltás kérdését a legtöbb somogyi önkormányzatnál jegelik.

Kovács Gábor

Borzasztó nehéz a döntés – vallotta be érdeklődésünkre Schmidt Jenő, Tab polgármestere, aki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöki tisztségét is betölti hosszú évek óta.

– Ha meghozzuk azt a döntést, hogy védettségi igazolvány nélkül nem állhat munkába egy dolgozó, akkor fizetés nélküli szabadságra kell küldenünk, de feltehetően a fizetés nélküli szabadsága alatt könnyen elhelyezkedhet máshol – mondta a TÖOSZ elnöke. – Az elbocsátás szóba sem jöhet ilyen összefüggésben, hiszen nem lenne indokolt a munkaügyi bíróság előtt. Ebből adódóan minden önkormányzat felmérte azt, hogy hol mennyi a beoltott, és meghozza a döntést. Én azt gondolom, hogy az önkormányzatok jelentős része nem fogja elrendelni a kötelező oltást.

Tabon sem rendelik majd el a kötelező védőoltást, tette hozzá Schmidt Jenő, de azt még mérlegeli, hogy az olyan intézményeikben, ahol gyermekekkel találkozhat az önkormányzati dolgozó – ilyen az óvoda vagy a köz­étkeztetés –, kell-e hozni külön védőintézkedéseket a gyerekek védelme érdekében. Az átoltottság a tabi intézményeknél 65-70 százalékos. A kisvárosban több mint 140 embernek ad munkát az önkormányzat.

Balatonfenyvesen sem lesz kötelező védőoltás az önkormányzatnál. Lombár Gábor polgármester elmondta, mindent elkövetnek, hogy vigyázzanak egymásra és saját magukra, de ennek nem része a kötelező védőoltás, mert szerinte nincs rá szükség. Az önkormányzatnál mindössze ketten vannak, akik eddig még nem vették fel a vakcinát a 14 dolgozó közül.

A somogyi kistelepüléseken sem került szóba a kötelező vakcina kérdése. Vésén a polgármesteri hivatal és az óvoda működik az önkormányzat fenntartásában, ott a dolgozók már a nyáron átestek az oltáson a saját döntésük alapján. Még nem vetődött fel a polgármesterben és a képviselő-testületben, hogy a közmunkásoknál elrendeljék a kötelező védőoltást, mondta Bertók László településvezető. Összesen öt közmunkást foglalkoztatnak, abból hárman beoltottak. A kistelepüléseken senkit nem fognak oltatlanság miatt elbocsátani vagy szabadságra küldeni, állította Bertók László. Szerinte ugyanis mindenütt annyira kevés a dolgozó, hogy inkább vállalják a „rizikót” a vezetők és nem élnek a kötelező oltás lehetőségével. A falvakban általában béke van az oltottság kérdésében. Van ugyan egy kisebb réteg, amelyik fanatikusan tiltakozik az oltás ellen, de a többség már megkapta azt és semmi bajuk az oltatlanokkal.

 

Megbíznak a kollégáikban

Nem kötelezik dolgozóikat a koronavírus elleni védőoltásra az általunk megkérdezett nagyobb áruházláncok. A Lidl sajtóosztálya kérdésünkre azt válaszolta, a megyében tíz boltjuk van, ahol több mint 260 embert foglalkoztatnak és senkit sem köteleztek oltásra. Ugyanakkor a vállalat számára elsődleges prioritás a vásárlók és a munkatársak biztonsága, ennek érdekében számos intézkedést tettek és tesznek is a jövőben. Hozzátették, minden kollégájuknak gyümölcsöt és vitamint biztosítanak, hogy ezáltal is erősítsék az immunrendszerüket.

Nagy-Peidl Adrienn a Tesco külső kommunikációs menedzsere elmondta, mindenkinek biztosították, hogy munkaidőben vehessék fel a koronavírus elleni vakcinát. Nagy-Peidl Adrienn hangsúlyozta, továbbra is megbíznak a kollégáikban, hogy saját és mások egészségét szem előtt tartva felelős döntést hoznak az oltással kapcsolatban. Hozzátette, a Tesco dolgozói buszjáratokon november 1-től kötelező maszkot használni, az oltottságot viszont nem tartják nyilván. Maczelka Márk a Spar kommunikációs vezetője elmondta, még tavasszal elindítottak egy belső kommunikációs kampányt, melyben biztatják munkatársaikat, hogy regisztráljanak a koronavírus elleni védőoltásra. Dolgozóiknak egyelőre nem kötelező a védőoltás, erről majd később döntenek. Marosi Gábor

 

Készülnek a negyedik hullámra

Még nem határoztak arról, hogy kötelezővé teszik-e Kaposváron az önkormányzati intézményekben a koronavírus elleni védőoltást. Szita Károly valamennyi önkormányzati intézmény vezetőjével találkozott, hogy egyeztessenek a kormányrendeletről.

A kaposvári polgármester a találkozón arra kérte az igazgatókat, hogy mérjék fel, hányan vették fel intézményeikben eddig az oltást. A jelenlegi adatok szerint a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati intézményekben 75,6 százalékos az átoltottság, jelentős szórással. Van, ahol 100 százalék, van, ahol csak 50 százalék az oltottak aránya. További adatsorokat vár, hogy eldönthesse, kötelező legyen-e az oltás az önkormányzati intézményekben, mondta a településvezető, aki szerint Kaposvár felkészült a járvány negyedik hullámára. K. G.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában