zöld járat

2021.11.17. 20:00

Lerázta a fagy a falevelet, kocsit indított érte a város

Zsákokba kerülnek a fákról lehullott levelek; megkezdődött a zöldhulladék elszállítása a megyeszékhelyen. Idén még egy alkalommal van lehetőségük a városlakóknak a porták elé kitenni, hogy ingyen elvigye a szolgáltató. Aki most lemarad, a hulladékudvarba beviheti a zöldhulladékot.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Halmokban állnak már a levéllel teli zsákok sok kaposvári portán. A héten kezdődött meg a zöldhulladék elszállítása a somogyi megyeszékhelyen. – A hajnali fagyok miatt lendületet vett a levélhullás, nyolc zsákkal gyűjtöttünk össze a hétvégén és kitettük a ház elé, mert a mi utcánkban hétfőn viszik el – mondta lapunknak egy donneri ingatlantulajdonos.

Nem csak levelek kerültek ki a házak elé, hanem a levágott ágak, kertekből kiszedett zöldségek is. – Kaposváron december közepén lesz az utolsó idei zöldhulladék-elszállítás – mondta Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: egész héten gyűjtik a somogyi megyeszékhelyen a bezsákolt leveleket. Elmondta: arra kérik a lakosságot, hogy zacskózzák be a leveleket, az ágakat méteres méretben kötegeljék, és úgy tegyék ki a házak elé, hogy forgalmi akadályt ne képezzenek. Tíz centisnél vastagabb ágakat ne rakjanak ki, mert ezek már kárt okozhatnak a begyűjtőgépekben. Azoktól viszik el a zöldhulladékot, akiknek érvényes közszolgáltatási szerződésük van. – A leveleket komposztáljuk, idén eddig négyezer tonna zöldhulladékot kezeltünk, a házak elől kétezer tonnát szállítottunk be – mondta Szilágyi Ádám. Hozzátette: a szolgáltató ingyen komposztládát is ad a városlakóknak, amelybe az udvarban lehullott leveleket vagy akár az ételmaradékokat is beletehetik.

– Kaposváron az önkormányzati rendelet szerint belterületen tilos égetni, külterületen pedig a zöldhulladék eltüzelésére október elsejétől április 30-áig van lehetőség 9 órától 17 óráig – tájékoztatott Kis Szabolcs, a kaposvári közterület-felügyelet vezetője. Hozzátette: évente közel tucatnyi bejelentés érkezett hozzájuk égetés miatt, ha a szabályszegőt tetten érik, 50 ezer forint helyszíni bírságtól kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Fotó: Lang Róbert

Bekuckózik a sün a levélhalmok alá

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet. A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett levélhalmok ugyanis ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő állatoknak. A sünök téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 fok alá csökken. A természetvédők azt kérik, lehetőleg ne vasvillával essünk neki a rakásnak, hanem óvatosan forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat. Ha a lombhalom megbontásakor telelő sünt találunk, akkor tegyünk vissza rá kellő vastagságú rétegben leveleket és ágakat, vagy a közelben, bokrok takarásában készítsünk növényi halmot, és ez alá tegyük vissza a sünt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában