fotók

2021.11.11. 17:30

Több nemzet katonáinak emlékére égett a mécses Kaposváron

Az első világháborúban elesett katonák tiszteletére gyújtottak gyertyát csütörtökön délelőtt 11 óra 11 perckor a kaposvári Hősök temetőjében.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Százhárom évvel ezelőtt 1918. november 11-én írták alá a világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezményt Franciaországban, erről emlékeztek meg a Magyar Honvédség katonái, huszárok, hagyományőrzők és kadétok a város szélén található sírkertben.

 

Puskás Béla helytörténész, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezetője a megemlékezésen felidézte az első világháború legfontosabb pillanatait. Beszédében kiemelte, mindazokról a katonákról meg kell emlékezni, akik 1914 és 1918 között a különböző frontokon életüket vesztették. – Néhány évvel ezelőtt elindult egy kezdeményezés, hogy emlékezzünk meg a fegyverszünetről és az elesett katonákról, ennek jelképe a pipacs – mondta Puskás Béla.

– Azért választották ezt a virágot, mert 1918 nyarán az egyik fennsíkon, ahol hónapokig harcoltak a katonák csak pipacs termett. A virágmező környékén pedig több ezer francia, angol és német katona esett el. Manapság Európa több országában is ezt a szimbólumot használják ennek a megemlékezésnek a napján – fogalmazott a helytörténész. A Hősök temetőjében 1310 katonát temettek el. Többségüket egyes sírokban helyeztek végső nyugalomra, de kettő tömegsír is található a temetőben. A sírkertben összesen tizenhét nemzet katonája nyugszik. A helytörténész hozzátette, folyamatosan gondozzák a sírokat, néhány évvel ezelőtt mintegy 35 millió forintból újították fel a temetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában