Nehéz életút

2021.12.08. 10:23

Megtalálta a dédapját, a sarkkörön túlra vitték

Koszorus Rita

A Terror Háza Múzeum jóvoltából a Gulagra elhurcoltak emlékére nyílt meg Tabon, a Zichy Mihály Művelődési Központban a Rabszolgasorsra ítélve című kiállítás november 25-én. 

Isó Edina, az intézmény vezetője maga is érintett, dédapját hurcolták el annak idején a Szovjetunióba. Tinédzserként hallott dédnagyanyjától a családi tragédiáról, s néhány éve döntött úgy, hogy megpróbálja felkutatni a dédapa sorsát. 

– Nagyon fontosnak tartom a Gulág-emléknapot éppen az érintettségem miatt. Emlékszem rá, hogy már édesanyám is próbálkozott a kereséssel, de nem járt sikerrel – elevenített fel Isó Edina. – Levéltárakban kezdtem a kutatást, mert azt hittük, katonaként került a Szovjetunióba. De miután ez nem vezetett sehova, kiterjesztettem a keresést a Gulagon eltűntekre. Ahogy egyre mélyebbre ásott a múltban, egyre többet tudott meg az eltűnt dédapáról. – Rózsás János könyvét, a Gulag lexikont kezdtem olvasni, amelyben teljesen véletlenül ráakadtam a papára, de csak félig volt rá utalás. Tovább kutattam Máté István, utász után, hogy megbizonyosodjak róla, ő valóban az én dédapám. Sikerült kiderítenem végül, hogy Karéliában, egy kórházban halt meg tuberkulózisban. 1945-ben vitték el Balatonszabadiból másokkal együtt Medvezsjegorszkba. Oknak nem kellett sok, elég volt, hogy a szovjetek azt hitték róla, németet bújtat otthonában. Gyanútlanul sétált hazafelé, amikor elfogták és meg sem álltak vele Szolnokig, aztán tovább... 

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy sikerült a rokonunkat megtalálni, de nagyon sokan vannak, akik a mai napig semmit nem tudnak elhurcolt szeretteikről. 

 

 

„Kis munka”

Máté István málenkij robotra hurcolták el. A szovjet katonák használták ezt a kifejezést, amely tükörfordításban annyit tesz, „kis munka”. Valójában egy komplett táborrendszert hoztak létre a koholt vádak alapján odakerült politikai és civil foglyoknak. Akikről azt akarták a szovjetek, hogy soha ne térjenek vissza, a sarkkörre vagy azon túlra vitték őket. Embertelen, pusztító körülmények között dolgoztatták a foglyokat. 

 

Fotó: K. R.

Címkék#gulág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában