Polgármesteri fizetések

2021.12.18. 09:00

Nem panaszkodnak, de örülnének az emelésnek

Januártól emelkedik a polgármesterek fizetése. A lakosságszámmal arányosan, sávosan növekvő módon és kötelezően nőnek a polgármesteri illetmények, átlagosan 30 százalékkal. 2016 óta nem emelkedett a településvezetők bére, de ha a jövő évi emeléshez nem rendelnek forrást, akkor azt a településeknek maguknak kell kigazdálkodniuk, erre pedig nem minden település lehet képes, különösen a kicsik.

Kovács Gábor

2021.11.16 Füzes András Visegrád fõépítészének Várdán felújított háza nyert el az egyik építõanyagokkal foglalkozó cég év homlokzata pályázat, családi ház kategóriájának idei fõdíját. A szakember évekkel ezelõtt vásárolta meg az ingatlan az alig ötszáz lelkes településen, majd apránKént a saját tervezése alapján, mesteremberekkel újíttatta fel. Varga András polgármester és Dancs Józsefné helyi lakos Fotó: Nagy Gábor Várda

Fotó: Fotó: Nagy Gábor

Ha csak havi tízezer forintot emelnének egy polgármester fizetésén, már az is jelentős tétel lenne egy kistelepülés éves költségvetésében, becsülte meg Bertók László, Vése első embere, aki szerint az emelés költségvetésre terhelése olyan lenne, mint Mátyás király esete az eszes lánnyal, aki hozott neki ajándékot, meg nem is. Szerinte helyben lassan az óvónők vagy a pedagógusok is többet keresnek, mint a kistelepülések polgármesterei.

– Minél kisebb egy település, annál több dolga van a polgármesternek, hiszen őt keresik meg az ügyes-bajos dolgaikkal az emberek – mondta Bertók László. – Sok a feladat, de mindenki tudja, hogy mit vállalt, eddig sem panaszkodtak a polgármesterek. De ha nincsenek szabad források egy ilyen emelésre a költségvetésben, akkor a kistelepülések nehezen tudják kigazdálkodni az emelést.

Kozma László, Vízvár polgármestere azt mondta, hogy megkérdezi a településen élőket, hogy indokoltnak tartják-e az emelést. Szerinte a polgármesteri fizetések növekedése akár irigységre is adhat okot, de a többség véleménye az, hogy mindenkinek a munkájához kell a fizetését igazítani, így a polgármestereknek is.

– Amikor a kormány döntött a garantált minimálbér emelkedéséről, várható volt, hogy ez hatással lesz a többi bérre is – mondta Kozma László. – Egy kistelepülésen rengeteg a teendő, és amióta a közös hivatalok létrejöttek, csak egy-két munkatárssal tudunk dolgozni. Szinte nincs nap, hogy ne kelljen utaznom polgármesterként Csokonyavisontára vagy Bolhóra ügyeket intézni.

Vízváron ki tudnának gazdálkodni egy hasonló emelést, mert biztonsággal tervezték a költségvetést. Kozma László szerint az utóbbi években a Magyar Falu Program pályázatai a kistelepülések gazdasági helyzetén nagyot lendítettek, hiszen nem kellett önerő a fejlesztésekhez, így lehetett tartalékolni az önkormányzatoknak. Vízvár azonban szerencsés helyzetben van, hiszen a falu területén találhatóak a MOL földgázkútjai, sőt a tervek szerint újakat szeretnének üzembe állítani. A járványhelyzetben a kormány kompenzálja a kieső iparűzésiadó-bevételt, évi két utalással. Az idei első visszatérítést már megkapták Vízváron, a második részletet még az ünnepek előttre várják.

A köztisztviselői bérek emelkedésére várnak

2016 óta váratott magára a polgármesteri bérek rendezése, elemezte a helyzetet kérésünkre Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, aki egyben Tab polgármestere is. Minden évben visszatérő probléma a településeken a köztisztviselői bérek helyzete, mondta. Nem számítottak rá, hogy a polgármesterek bérének emelését most lépi meg a kormány, mert az időzítést ugyan nem tartja a legjobbnak, de abban bízik, hogy ez a lépés a köztisztviselői bérekre is hatást fejt ki majd, mert a bértáblák összecsúsznak, ennél fogva általánosnak mondható, hogy bérfeszültség keletkezik a polgármesteri hivatalokban.

Borítókép: illusztráció 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában