fotók

2021.12.02. 19:15

Öt éve járja át a szeretet a katolikus otthont

Öt éves fennállását ünnepli idén a Zselic Katolikus Idősek Otthona. A csütörtök délutáni rendezvényen Varga László megyéspüspök gondolatait követően Balás Béla emeritus megyéspüspök celebrálta szentmisén vehettek részt az ünneplők.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Zomi Jánosné a kezdetek óta, öt éve lakik az otthonban. – Varrónőként dolgoztam, mielőtt nyugdíjba mentem Zselicszentpálról jöttem és nagyon jól érzem itt magam, tíz dédunokám van, akik rendszeresen látogatnak – mondta a lakó. Hajdu Ferenc három éve él az otthonban és azt mondta nagyon jó a közösség, kedves lakótársa van.

Hajas János Szentlászlóról került Kaposvárra, mert a városban több lehetősége volt munkahelyet keresni. öt szakmával a zsebében könnyen el is helyezkedett. –Tíz éve halt meg a feleségem, egyedül nehéz volt, ezért költöztem be, de kéthetente jönnek látogatóba a fiaim és mindhárom dédunokám – árulta el János bácsi, miközben büszkén mutatta a családi fotókat.

Benedek Andrásné a lakók nevében köszönetet mondott az ünnepségen, hogy otthonra leltek itt. – Nem vagyunk magányosak, védve vagyunk a kinti élet keservétől, a világ gondjaitól, minden dolgozó azt érezteti velünk fontosak vagyunk, nagyon sok szeretetet kapunk tőlük – mondta meghatottan.

Világos Krisztián, intézményvezető köszönetet mondott a Kaposvári Egyházmegye vezetőinek, hogy öt évvel ezelőtt létrehozták az intézményt, így otthont teremtettek az időseknek. 2016 november 30-án avatták fel a Zselici Katolikus Idősek Otthonát, eleinte 95 lakójuk volt, most pedig 120 időset tudnak gondozni.

– Annyi várakozónk van, mint amennyi főt el tudunk látni, dolgozóink száz százaléka szakképzett, ami komoly eredmény a szakmában – emelte ki az intézményvezető. Varga László megyéspüspök köszöntőjében szeretetotthonnak nevezte a zselici intézményt. – Szükség van az irgalmas szívre, amely együtt érez a másikkal, van érzéke észrevenni, ha valaki szenved és segíti őt felemelni, gyógyítani, ekkor válik egy családi vagy intézményi otthon szeretetotthonná – emelte ki.

Hála az időseknek

Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta: nagy örömmel jött az intézmény öt éves fennállása alkalmából szervezett ünnepségre, már az alapkő letételkor is itt volt.

– Professzionális gondoskodás és szeretet veszi körül a lakókat, azokat, akik bölcsessége nélkül nem lenne önálló, öntudatos Magyarország – emelte ki a képviselő. Megjegyezte: a kormány próbálja meghálálni az időseknek a munkájukat a nyolcvanezres nyugdíjprémiummal, a 13. havi nyugdíjjal és a nyugdíjak vásárlóértékének megtartásával és a Nők 40 programban kétszázezer nagymamát adtak vissza a családoknak.

Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. Levélben mondott köszönetet, hogy a katolikus egyház szeretete, gondoskodás intézményesült formában várja az erre rászorulókat az otthonban. Az ünnepi szentmisét Balás Béla emeritus megyéspüspök celebrálta, majd az intézmény estebéddel látta vendégül lakóit, vendégeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában