Munka itthon

2022.01.23. 21:00

Bíznak az országban és a lehetőségeikben

A fiatalok nem teljesen elégedettek az életükkel, de a régióban leginkább a magyar fiatalok tartják a legbiztosabbnak a jövőjüket, derítette ki egy friss felmérés. A legfontosabbnak a személyes érvényesülést, a felelősségvállalást, a karriercélokat és függetlenséget tartják.

Kovács Gábor

 A középiskolás Bernadett cukrásznak tanul, de később még szeretne néhány szakmát elsajátítani. Tíz év múlva biztosan dolgozni fog, állítja, de még nem tudja, hogy milyen területen. A kaposvári lányt a vendéglátás vonzza a legjobban, szeretné külföldön is kipróbálni magát. 

 

Egy ellentmondásos, új nemzedék képe rajzolódik ki a Fried­rich-Ebert-Stiftung német alapítvány felméréséből. A kutatás a 15 és 29 év közötti korcsoport politikai és társadalmi aktivitását vizsgálta a V4-es és a balti államokban. 

 

Összesen 57 százalékuk elégedett a mindennapjaival, és az érvényesülésüket a magyar fiatalok látják a leginkább biztosítottnak a régióban. Csaknem négyötödük tekint optimistán a saját jövőjére. Érdekesség, hogy 28 százalék mondta, hogy az ország jövőjével kapcsolatban is pozitív a véleménye, ez szintén a legmagasabb arány. A négy legfontosabb dolognak a magyar ifjúság sorrendben a személyes érvényesülést, a felelősségvállalást, a karriercélokat és a függetlenséget tartja, ebben megegyeznek régiós kortársaikkal. Ezzel szemben a legkevésbé foglalkoztatja az új magyar nemzedéket a civil szerepvállalás és a márkás ruhák viselése. A résztvevők közül a legtöbben a klímaváltozástól és a társadalmi igazságtalanságtól tartanak. 

 

A megkérdezettek mindössze 4 százaléka beszél szüleivel és ismerőseivel politikai kérdésekről rendszeresen, miközben 15 százalékuk soha, 35 százalékuk pedig csak ritkán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában