Tűzijáték para

2022.01.05. 14:00

Rémálom volt a szilveszter négylábú kedvenceinknek

Napok óta tele van a közösségi oldal eltűnt kutyákkal. Az ebek a petárda és a tűzijáték hangja miatt riadtak meg, amelyből idén bőven jutott megyeszerte mindenhova. Van olyan elkóborolt kutya, amelyet elütöttek és többé már nem térhet haza.

Góz Lilla

Napok óta megállás nélkül csörög Boncz Edit telefonja. A Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke azt mondta: tíz éves működésük legrosszabb szilveszterén vannak túl, rengeteg kutya tűnt el. Város­szerte egymást érték a tűzijátékozások, petárdázások. 

– Sokan nem tudták megakadályozni, hogy ebük világgá fusson – mondta. – A szerencsésebbeket a járókelők meglátták és biztonságos helyre vitték, amíg a gazdit megtalálták, de sajnos egy németjuhász már nem térhet haza, mert elütötte a vonat a tüskevári városrészben – tette hozzá az állatvédő szervezet elnöke. Megjegyezte: olyan esetről is tudnak, mikor egy bent tartott agár a bezárt ablakot kitörve próbált menekülni, már rajta sem tudtak segíteni. A korábbi szilveszterek sem voltak sokkal kevésbé zajosak, egy golden retriever épp egy év múltán került elő és juthatott haza gazdájához. 

Boncz Edit elmondta: a napokban megtalált kutyák többsége rendelkezik chippel és haza tudják juttatni mindet. Kiemelte: nem csak a kutyákra, macskákra, hanem a vadon élő állatokra és a madarakra is rossz hatással van a tűzijáték és a petárdázás. 

– Remegés, reszketés jellemző az állatoknál, szoronganak az ismeretlen hanghatásoktól az érzékenyebb idegrendszerű kutyák és macskák – mondta Garamvölgyi Rita kaposvári állatorvos. Hozzátette: az ebek próbálnak a hangtól, fénytől messzebb kerülni és ilyenkor rengeteg szökik el otthonról. – A legfontosabb, hogy biztonságos helyre vigyük az állatot, nagyon sok készítmény van, amelyek gyógynövény tartalmúak és nyugtatják a kutyát – emelte ki az állatorvos. Megjegyezte: az újév első napjaiban általában talp-, talppárna-, lábvégsérülés miatt visznek hozzájuk állatokat. Kezeltek olyan kutyát is, amelynek nem volt már bőr a talpán, körmei is letörtek. 


Nem csak Kaposváron és környékén, hanem a megye többi részén is találkozni lehetett kóborló ebekkel. – Két kutyát találtunk, szerencsére mindegyik hazakerült a gazdájához – mondta el Biczák Balázs, a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke. Hozzátette: tapasztalták, hogy városszerte számos ingatlan udvarán tűzijátékoztak, de nem volt ritka a petárdázás sem. 


– Tragédia volt ez a szilveszter, fel vagyok háborodva, hogy ilyet meg lehet csinálni – mondta el Vörös Zsuzsa, a Siófoki Állatvédő Alapítvány vezetője. Hozzátette: folyamatosan kerülnek be hozzájuk riadt állatok, s csak minden másodikban volt chip. – Több kutya zárt helyről tört ki. Rettentően megijedtek, s nagyon nehéz őket befogni, mikor sokkos állapotban vannak – tette hozzá Vörös Zsuzsa. Megjegyezte: még az idős, süket kutyák is érzékenyek a tűzijátékra, érzékelik a hanghatások rezgéseit. 
 

Tilos ezután hosszabb időre láncra verni a kutyákat 


Egy új rendelet szerint minden önkormányzatnak rendelkeznie kell saját ebrendészeti ellátással vagy szerződéssel. Fontos módosítás, hogy minden ebrendészeti vagy gyepmesteri telepnek kötelező lesz sorszámozott, időren­di nyilvántartást vezetnie a befogott, illetve leadott állat fajáról, fajtájáról, ivaráról, koráról ismertető jegyéről, egyedi azonosítójáról, immunizáltságáról, valamint a befogás körülményeiről. Az egészséges állatokat 14 helyett 45 napig kell eltartani. Az állatokat mikrochippel megjelölve, veszettség ellen beoltva, ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel, féreghajtóval kezelve, írásbeli megállapodással lehet majd örökbe adni. A gyepmesteri vagy ebrendészeti telep Magyarországon bejegyzett szervezettől nem kérhet pénzt azért, ha egy állatot el akarnak vinni tőlük. A szabályozás kitér arra is, hogy a kutyákat tartósan tilos megkötni, de ha átmenetileg mégis szükséges, akkor az állat méretéhez viszonyítva ehhez mekkora láncra van szükség. 


Boncz Edit elmondta, üdvözlendő, hogy a kormányzat ekkora figyelmet fordít erre az elhatalmasodott problémára. Kiemelte, az állatvédő szervezetek korábban sokat egyeztettek a kormánnyal és konkrét tervekkel álltak elő azért, hogy a kóbor állatok helyzetét minél hatékonyabban meg lehessen oldani. 
Másfél milliárd forinttal támogatja a kormány az állatvédelmet, erről a Magyar Közlönyben jelent meg a határozat. Ivartalanításra, férőhelybővítésre, működési költségre a civil állatvédő szervezeteknek félmilliárd forint áll rendelkezésre. A megyei jogú városok önkormányzatainak 450 millió forint jut férőhelybővítésre és ebrendészeti telepek korszerűsítésére. 
 


Fotó: Lang Róbert

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában