Választások

2022.02.14. 16:30

Lendületes a kampányrajt Somogyban

Elrajtolt a kampány, és már a rajtvonalnál nagy volt a tülekedés. A kormánypárt erőt demonstrálva jelentette be, hogy egyetlen nap alatt leadták a szükséges ajánló­íveket, de az egyesült ellenzék sem akart lemaradni.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az április 3-ai ország­gyűlési választásokra az ajánlóíveket a jelölő szervezetek és független jelöltek legkorábban február 12-én szombaton vehették át az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodákban, amelyből Somogy megyében négy működik kaposvári, barcsi, marcali és siófoki székhellyel, adott tájékoztatást a választási kampány aktuális állásáról a Somogy Megyei Területi Választási Iroda (TVI) vezetője, Sárhegyi Judit megyei jegyző. 

Az ajánlóíven az ajánlások gyűjtésének ideje 2022. február 25-ig tart, eddig számíthatnak arra a választópolgárok, hogy a jelölő szervezetek, független jelöltek képviselői megkeresik őket ajánlásukat kérve. Más személy is beírhatja az ajánló adatait, ugyanakkor az ajánlóív csak akkor érvényes, ha az ajánló választópolgár azt saját kezűleg írja alá. Fontos, hogy egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de minden jelöltet csak egyszer. Ahhoz, hogy valaki jelöltté váljon, 500 választópolgár érvényes ajánlását kell összegyűjtenie. 

A kampányidőszak 2022. február 12-én kezdődött, és a szavazás napján, 2022. április 3-án 19 óráig tart. Az ajánlóívek összegyűjtésének akadályát a legnagyobb pártok azonnal megugrották. Szombaton azonnal bejelentette a Fidesz–KDNP, hogy mindenki mást megelőzve, elsőként adták le a jelöltté váláshoz szükséges ajánlásokat mind a 106 egyéni választókerületben. Így történt ez Somogyban is, ahol például Gelencsér Attila, a Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője néhány óra alatt összeszedte az induláshoz szükséges aláírások többszörösét. Az aláírásgyűjtést folytatják a következő 50 napban, tette hozzá. Közben Márki-Zay Péter szombat délután bejelentette, az Egységben Magyarországért szintén összegyűjtötte az ajánlásokat minden egyéni választókörzetben, így Somogyban is. 

Az ajánlásgyűjtéssel egyidőben zajlik az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok tagjainak megválasztása, melyet a helyi képviselő-testületek a választási iroda vezetőjének javaslatára – aki egyben a település jegyzője – választanak meg 2022. február 20-ig, tudtuk meg a TVI-től. Szintén folyik a szavazatszámláló bizottságok tagjainak megválasztása, amelynek határideje 2022. március 14. A megválasztott választási bizottságokba a jelölő szervezetek és a független jelöltek megbízott választási tagokat delegálhatnak. Ennek határideje március 25-én 16 óra. 

A postaládákban már megjelentek a választási felhívások. Ha csak Dél-Somogyot vizsgáljuk, a Barcsi Hírek információi szerint Barcson tíz, Nagyatádon kilenc, Csurgón hat, Kadarkúton három szavazókörben várják majd a népszavazásra és az országgyűlési választásra érkezőket. A városokon kívül 73 község tartozik még a barcsi központú Somogy 2. választókerülethez, vagyis összesen 77 település. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 59 695 választásra jogosult él ebben a választókerületben a választás kitűzése napján. Az előzetes adatok szerint 23-an külképviseleten kívánják majd leadni szavazatukat, de ez nem a végleges szám. 

 

Népszavazást is tartanak egyidejűleg

A népszavazással és az országgyűlési képviselők választásával kapcsolatosan fontos tudni, hogy a szavazáskor egy névjegyzék lesz, azonban azt két helyen kell aláírni. Külön rubrika van a népszavazásra, 

és külön rubrika szolgál az országgyűlési választásra. Aki csak az egyik választáson akar részt venni, annak lehetősége van erre. Ebben az esetben csak a választott szavazólapokat kapja meg, és a névjegyzéket is csak egy helyen kell aláírnia. Az országgyűlési és a népszavazási szavazólapot is egy borítékba kell tenni. A négy népszavazási kérdés egy szavazólapon fog szerepelni. 

 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában