Árstop

2022.02.19. 11:30

Ötven liternél a plafon a somogyi benzinkutakon

Több somogyi benzinkúton korlátozták a hatósági áras üzemanyag vásárlását, mert a gázolajhoz és a 95-ös benzinhez is drágábban jutnak hozzá a kutak üzemeltetői, mint amennyiért eladhatják.

Marosi Gábor

Naponta több száz liter üzemanyagot használnak el a kálmáncsai Cecconwood Kft.-nél. A fűrészárugyártással foglalkozó cégnek több személyautója, nagy teljesítményű emelőgépei és targoncái vannak. Az elmúlt napokban nagyobb tételben szerettek volna gázolajat vásárolni az egyik barcsi töltőállomástól, de 50 liternél többet nem vehettek. Repa Bernadett, a kálmáncsai cég irodavezetője elmondta, a szomszédos homokszentgyörgyi benzinkúton is megpróbáltak gázolajhoz jutni, de ott is korlátozták a megvásárolható mennyiséget. Végül a barcsi MOL-kúttal tudtak megegyezni a limit nélküli vásárlásról. 

Horváth János, a homokszentgyörgyi Szent György Benzinkút tulajdonosa lapunknak elmondta, péntektől 13 forint a veszteségük a gázolaj literjén és 2 forint a 95-ös benzinén. Ezért döntöttek úgy, hogy csak korlátozott mennyiségben lehet náluk tankolni. – Járművenként egyelőre 50 litert engedünk tölteni, de ha még drágábban kapjuk az üzemanyagot, akkor tovább csökkentjük a mennyiséget – hangsúlyozta Horváth János. A homokszentgyörgyi benzinkút tulajdonosa hozzátette, ha megtiltják nekik a korlátozás lehetőségét, akkor kénytelenek lesznek bezárni. 

Tóth Noémi, a kaposfői AVIA benzinkút üzletvezetője lapunknak elmondta, nem korlátozták ugyan a tankolható mennyiséget, azonban megköszönik vásárlóiknak, hogyha prémium üzemanyagot tankolnak. Ezzel ugyanis a kút dolgozóinak megélhetését is segítik. 

 

Tavaszra tankolnak a gazdák 

A batéi benzinkúton egyelőre limit nélkül lehet tankolni. A töltőállomáson normál gázolajat, 95-ös és 100-as benzint árulnak, ezért nyereségük szinte csak az utóbbin van, s abból nagyon keveset adnak el. A 100-as üzemanyag literje 556,9 forintba került csütörtökön. Horváth László, a töltőállomás tulajdonosa elmondta, literenként körülbelül 30–40 forint a ráfizetésük, havonta ez 1-2 millió forintot jelent. Horváth László kiemelte, nagyon sok mezőgazdasági gép fordul meg náluk ezekben a napokban. A gazdák már a tavaszi munkákra töltik fel üzemanyaggal a gépeiket. Több száz liter gázolajat tankolnak, ami jelentős veszteséget jelent a kút üzemeltetőjének. 

 

 

Fotó: Muzslay péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában