Mezőgazdaság

2022.04.10. 09:00

Startol a növénytermesztés nehéziparában a nagyüzem

Azoknál a somogyi gazdálkodóknál, akik a növénytermesztés nehéziparára, vagyis a cukorrépa-termesztésre szakosodtak, ezekben a napokban igazi nagyüzem van. Van, ahol már elvetették a magokat, ám akik még nem, azok sem késlekedhetnek túl sokáig. Somogyban 2021-ben 2288 hektáron termesztettek cukorrépát, s 55 tonna volt a termésátlag.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Ha az időjárás engedi, a hétvégén elvetjük a 35 hektárnyi cukorrépát – mondta Budai Bertalan szentgáloskéri gazdálkodó. – A földnek kifejezetten jót tett a napokban lehullott csapadék, ám fontos, hogy tovább emelkedjen a talaj hőmérséklete. A kaposvári cukorgyárnak szállítjuk az alapanyagot, 1991 óta dolgozunk nekik. 
A szakember szerint a cukorrépa-termesztésben elég nagy a rizikó, de ha jó az időjárás, kedvező a termés, akkor érdemes foglalkozni vele. A napraforgót a jövő héten vetik, 40 hektáron dolgoznak majd, egyelőre még nem szerződtek le a kereskedőkkel. Később, a betakarításkor döntik el, hogy piacra dobják az árut vagy betárolják. 
A szentgáloskéri Agrária Zrt. vezetői a héten tartottak határszemlét, Pásztohy András elnök azt mondta: most jó passz­ban vannak, mivel 47 milliméter csapadék áztatta a földeket. – Nagyon hiányzott az eső, 1991 óta ez volt a harmadik legaszályosabb negyedévünk – mondta. – Három hónap alatt – januártól márciusig – csupán 20 milliméter csapadék esett. Ennek ellenére mindent megteszünk, hogy eredményes legyen az évünk. Megrögzött cukorrépa-termesztők vagyunk, több mint 60 éve ez az egyik meghatározó ágazat a cégünknél. 2021-ben 60 hektáron, 2022-ben 54 hektáron termesztjük, s a napokban már el is vetettük. 
Pásztohy András kiemelte: a cukorrépa a növénytermesztés nehézipara. Nagy befektetést igényel, rendkívül kényes a növény, drága az alapanyag, ugyanakkor a támogatásokkal együtt nyereséget termelhet a répa. Kedvező esetben jelentős, hektáronként akár 700-800 ezer forintos bevételt is hozhat, a zrt.-nél hektáronként átlag 70 tonna termésre számítanak. A napraforgót is elvetették már, 134 hektáron kísérik majd figyelemmel a növény fejlődését. A szerződéskötés még folyamatban van, s az elnök szerint ezen a téren is tetemes árnövekedést lehet tapasztalni. Két éve tonnája nagyjából 140 ezer forintba került, manapság 240-280 ezer forint körüli összegekről is hallani lehet. – Ám a termelési költségek is durván elszálltak – hangsúlyozta. – Elég, ha csak a műtrágya árára gondolunk. 
 

 

Rövidesen a napraforgót is vetik, az értékesítéssel kivárnak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának adatai szerint Somogyban 2021-ben 29 ezer 422 hektáron termesztettek napraforgót, s két tonna volt a termésátlag. 
Pócza László magyaratádi őstermelő is felkészült az 5,5 hektárnyi magas olajsavtartalmú napraforgó vetésére, a toponári Kapostáj Zrt.-ben több menetben vetik a 90 hektárnyi napraforgót, a héten elkezdték a munkát. Németh Gyula, a nemesvidi Agrous Kft. főagronómusa azt mondta: száz hektáron foglalkoznak napraforgóval, a jövő heti vetéshez mindent előkészítettek. 
Csökölyben is készen állnak a munkára. Patak Tiborné gazdálkodó azt mondta: 17 hektáron foglalkoznak napraforgóval, a vetőmagot Tolnából vásárolták. 
 


Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában